Langer Vitaal
Voor ouderen is het vaak moeilijker om gezond en wel in het leven te staan om lichamelijke, geestelijke of sociale redenen. Met Langer Vitaal wordt hieraan op meerdere manieren gewerkt. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat ouderen zolang mogelijk actief en zelfstandig blijven? Luisterend naar de wensen en behoeften van de doelgroep. Huisartsen en lokale hulpverleners proberen gezamenlijk dit te realiseren.
Betere samenwerking in de keten
- Vroegsignalering en adequate opvolging is er op gericht vroegtijdig eenzaamheid bij ouderen te signaleren, zodat mantelzorg kan worden ingeschakeld of de oudere kan worden aangemoedigd deel te nemen aan activiteiten in buurtkamers zoals aangeboden door de Stuw en Wijz Welzijn.
- Ook het vroegtijdig signaleren van ouderen die kwetsbaar zijn op lichamelijk of geestelijk gebied. Wanneer er inderdaad sprake is van kwetsbaarheid op één van deze gebieden, dan worden er acties ondernomen die er op gericht zijn die kwetsbaarheid te verminderen. Valpreventie is daar een voorbeeld van.
- ‘Better in, better out’ is erop gericht ziekenhuisopnames tijdig voor te bereiden waardoor ouderen met een betere conditie de operatie ingaan. Hierdoor kunnen zij na de operatie weer sneller zelfstandig thuis wonen.
- Tenslotte wordt eraan gewerkt ouderen thuis meer profijt te laten ondervinden van het gebruik van domotica en nieuwe mogelijkheden van digitale en communicatie technologie. Weer met als doel ouderen op een prettige wijze langer zelfstandig thuis te laten wonen. Voorbeelden hiervan zijn de pilot 'Thuizz Vitaal' een nieuw concept van zorg- en dienstverlening van Carinova en het Zorghorloge, een multifunctionele alarmknop in de vorm van een horloge.
Bewegen met artrose
Project BART (Bewegen met Artrose) volgt patiënten die zich bij de huisarts melden met klachten die lijken op artrose van knie of heup. Dankzij BART heeft de huisarts één loket waar de patiënt voor screening doorgestuurd kan worden, namelijk de afdeling fysiotherapie in het ziekenhuis. Hier vindt een intake met gestandaardiseerde screening plaats. Lees verder
Artikel 'Intuïtief beeldbellen met de tablet (Zorgvisie)’. De handreikingen voor beeldbellen met mensen met dementie.