Vitaal Vechtdal

15 april 2020 13:19

Stoppen met roken

Hallo! Denk je ook aan stoppen met roken? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken. Maar makkelijk is dat niet. Vitaal Vechtdal werkt samen met scholen, gemeenten, werkgevers, huisartsen en zorgverleners om aandacht te vragen voor stoppen met roken. Doe je ook mee?

Stoptober: cursus 'IK STOP ERMEE' op 5 oktober

Nu écht stoppen met roken? Doe mee met Stoptober in het Vechtdal. Op maandag 5 oktober 2020 van 18.00 uur tot uiterlijk 22.30 uur organiseert Vitaal Vechtdal opnieuw de cursus ‘Stoppen met roken’. Wilt u NU stoppen met roken? Dan is een online training wellicht een hulpmiddel voor u. Zie het aanbod op deze pagina.

De cursus is eenmalig en duurt ongeveer vier uur, waarin u leert hoe u kunt stoppen zonder gewichtstoename, trucjes of hulpmiddelen. Alle raadsels rondom het roken worden ontrafeld, waardoor het stoppen u erg gemakkelijk wordt gemaakt. Na Ommen, Hardenberg en Dedemsvaart, organiseren we de cursus nu in Ommen (lokatie volgt)

De workshop is als volgt opgebouwd:
1. Waarom rookt u (nou echt)?
2. Waarom is stoppen zo ingewikkeld (fysiek en mentaal)?
3. Hoe niet te stoppen (o.a. minderen, vervangen, eten, medicijnen en twijfel).
4. Hoe wél te stoppen en wat u precies kunt verwachten nadat u gestopt bent.

Rookpauze
Tijdens de workshop wordt ieder anderhalf uur een korte rookpauze ingelast. Het doorroken tijdens de bijeenkomst is een cruciaal onderdeel van de workshop, omdat nieuwe inzichten alleen blijvend worden aangenomen als u ze zelf ‘gevoeld’ heeft. Na de workshop rookt iedereen zijn laatste sigaret en ontvangt u een samenvatting van de cursus 

Voor wie is de cursus?
Voor alle rokende inwoners en werknemers in het Vechtdal, alle gelegenheids- en niet-verslaafde rokers, sigaren- én pijprokers. 

Nazorg
U kunt bij uw huisarts of praktijkondersteuner terecht voor hulp en begeleiding bij het stoppen met roken. Maak hiervoor een afspraak bij uw huisarts! Uw huisarts helpt u graag. Praktische tips die u kunnen helpen bij uw stoppoging zijn te lezen op deze pagina. Of lees de tips van voormalige rokers in dit kleine boekje. Ook gratis verkrijgbaar bij uw huisarts.

Privacy
Tot twee jaar na de cursus ontvangt u als ex-roker (als u dit wilt) gemiddeld om de drie maanden een email met daarin informatie over hoe u zich nu voelt en welk risico’s bij deze fasehoren. Uw naam en emailadres adres zal om die reden eenmalig worden gedeeld met de trainer van de cursus ‘Ik Stop Ermee’ om u het cursusmateriaal te kunnen sturen en nazorg te bieden. Indien u dit niet wilt, kunt u zich altijd direct uitschrijven.

Locatie en tijd
Lokatie Ommen. Informatie volgt. Op 5 oktober 2020 van 18.00 – 22.30 uur.

Aanmelden
U heeft niets te verliezen en veel te winnen. De bijeenkomst is gratis voor inwoners in het Vechtdal. Meld u aan met het onderstaande aanmeldformulier.
Mocht u na aanmelding toch niet aanwezig kunnen zijn, wilt u dit de organisatie zo snel mogelijk laten weten? Zo houden wij een juiste deelnemerslijst. Veel dank hiervoor. 

AANMELDEN VOOR 'IK STOP ERMEE' - 5 oktober 2020 

QuitNow! is een prima hulpmiddel bij het stoppen met roken inclusief een community en mijlpalen.
Stopstone, een app die jongeren ondersteunt bij hun poging te stoppen met roken. Stopstone helpt en motiveert om de poging vol te houden. De app is met input van jongeren zelf ontwikkeld en draait om het vasthouden van de motivatie om gestopt te blijven.
Online Trimbos-training Stoppen met Roken
Met Stoptober stop je nooit alleen. Je krijgt tips en steun via de gratis Stoptober-app, je kan ervaringen lezen en zelf delen
Deze app is een maatje voor mensen die willen stoppen met roken. De app biedt ondersteuning tijdens het stoppen-met-roken proces.

Boekje met Tips van voormalige rokers

De beste tips van voormalige rokers: wat te doen op de moeilijke momenten tijdens de stoppoging.

Stoppen met roken? Tips van voormalige rokers

Zes tips van psycholoog Irene Kurpershoek (Psychologen Nederland) voor het stoppen met roken:

1. Het belangrijkste is motivatie, maar dat is niet genoeg. Schrijf je motivatie uitgebreid en gedetailleerd op, bijvoorbeeld: ik stop met roken omdat ik wil voetballen met m'n kind. Als je het moeilijk krijgt, lees dan je motivatie terug.

2. Blijf gemotiveerd door jezelf te belonen of steun te zoeken van mensen die weten hoe het voelt om te stoppen met roken. Of zoek professionele hulp.

3. Gedachtes zoals 'Ik ben niet gezellig als ik stop met roken' helpen niet. Pak die aan, maak gebruik van de rationeel-emotieve therapie. Klopt het wat je denkt? Waarschijnlijk niet. Misschien ben je bang dat mensen je niet gezellig vinden. Erken die angst, maar laat deze niet je gedrag bepalen en vervang je niet-helpende gedachten door helpende.

4. Bereid je goed voor: stop je niet met Stoptober, bepaal dan een heldere datum en zorg dat je partner/huisgenoten/vrienden weten dat je gaat stoppen. Maak duidelijke afspraken en plaag jezelf niet door bijvoorbeeld ergens een verdwaald pakje sigaretten in huis te hebben.

5. Doorbreek patronen en zoek vervanging: 'moet' je bij je eerste kopje koffie een sigaret, drink dan een tijdje geen koffie.

6. Onthoud: gedragsveranderingen zijn moeilijk, maar niet onmogelijk.

Lees hier de ervaring van eerdere deelnemers

Ruim 220 mensen doen mee aan Stoptober
Vanaf nu zijn er 260 niet-rokers erbij!
Roken

Heel Vechtdal stopt met roken!

Met de nodige scepsis schuift verslaggever Janske Mollen van de Stentor aan bij de workshop 'Ik stop ermee', in oktober 2018. Samen met 100 andere inwoners volgt zij de cursus. Lees het artikel.

Dag verslaving!

Wilt u eigenlijk wel stoppen met roken maar weet u niet zo goed waar te beginnen? Maak een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner voor hulp. Zij bieden ondersteuning en begeleiding bij het stoppen met roken.

 

Voor werknemers

Er is een cursus ‘Stoppen met roken op de werkvloer’ ontwikkeld voor bedrijven. Het stoppen in groepsverband is vaak erg positief door de ondersteuning van medestoppers en begeleiding. Heeft u als werkgever interesse in de cursus? Stuur ons een mail en we informeren u graag verder over de mogelijkheden. 

 

Roken

Doe je mond maar open…

Nieuw dit jaar is de actie van tandartsen om mee te doen. Daan Rijnvis vertelt waarom hij het belangrijk vindt om mee te doen.

Aktiviteiten Stoptober in het Vechtdal 2019

Momenteel zijn vele regionale organisaties samen met Vitaal Vechtdal bezig met de voorbereidingen voor Stoptober in het Vechtdal. De activiteiten die tot nu toe bekend zijn (onder voorbehoud) :

In de Stoptober-maand

Ik Stop Ermee, een gratis cursus voor inwoners in het Vechtdal
Cursus 'Ik Stop Ermee' – De Baron, Dedemsvaart op maandag 30 september van 18:00 - 22:30 uur. Een eenmalige, gratis cursus om te stoppen met roken voor alle rokende inwoners en werknemers in het Vechtdal. Een initiatief van onze partners, gemeente Hardenberg en gemeente Ommen.

Alle huisartsen in het Vechtdal
Ieder jaar tijdens Stoptober ontvangen alle huisartsenpraktijken! in het Vechtdal informatieboekjes met tips voor stoppen met roken voor clienten. De boekjes zijn ter ondersteuning te gebruiken bij consulten in de spreekkamer waar stoppen met roken ter sprake komt. Ook kunnen zij clienten informeren over de gratis cursus 'Ik Stop Ermee'. Het huisartsennetwerk organiseert zelf nog een bijeenkomst voor professionals over roken op 29 oktober.

Werkgever: Wavin in de spotlight
Werkgever Wavin heeft vorig jaar een team van medewerkers gestimuleerd om te stoppen met roken. Vitaal Vechtdal gaat bij ze langs om te horen hoe het nu met ze gaat. En wat is de rol van de werkgever in het stimuleren van een gezonde leefstijl. Een verslag van het rookvrije team.

Voorlichting aan jongeren
Voorlichting en gesprekjes met jongeren over middelengebruik op voortgezet onderwijs, De Nieuwe Veste door jongerenwerkers De Stuw en Tactus. Ook de scholen Zeven Linden en Vechtdal College Dedemsvaart worden bezocht.

In ommen bezoekt de combinatiefunctionaris van de gemeente Ommen De Maat en Vechtdal College Ommen.

Saxenburgh rookvrij

Rookvrije sporttereinen
Juventa heeft het  voor elkaar gekregen dat het sportterrein geheel rookvrij is om zo de sportende jeugd te beschermen tegen het roken. Een verslag.

Rookvrije speelplekken
Info. volgt.

Dinsdag 29 oktober
Bijeenkomst artsennetwerk rookvrije generatie. Samen staan we sterk! Daarom nodigt de KNMG artsen uit voor een bijeenkomst op dinsdagavond 29 oktober om verder te denken over de rol van artsen bij het realiseren van een rookvrije generatie. Een bijeenkomst om te bekijken hoe we duurzaam samen met artsen, de KNMG en de Alliantie Nederland Rookvrij de beweging naar een rookvrije samenleving kunnen versnellen.

Bijeenkomst voor zorgverleners
​Informatiebijeenkomst voor zorgverleners (Bijvoorbeeld Carinova) met tips hoe om te gaan met rokende cliënten. Inhoud nog nader te bepalen. 

In November
De start van The Smoke Free Challenge op het Vechtdal College Hardenberg. Alle brugklassen doen mee met de Smoke Free Challenge van november 2019 tot mei 2020.

Project 'Fit for Life' gaat van start met 3e jaars studenten van de opleiding Verpleegkunde Alfa-College. Ze nemen Stoptober als aftrap en werken naar 1 januari, om op die manier stoppen met roken voor 2020 als goede voornemen te promoten. De studenten bedenken hier activiteiten voor en hebben ook als opdracht om na te denken over de vraag hoe je nou het beste jongeren zou kunnen voorlichten en interesseren.

Op Wereld-Niet-Roken-Dag (31 mei) slaan 7 prominente medisch specialisten alarm: roken is nog steeds de grootste oorzaak van ziekte en sterfte, en "...als rokers bij ons komen, is het vaak al te laat. We hopen dat heel Nederland hier bij stilstaat want 23% van de volwassenen rookt. Lees verder

Stoppers 2017! 

Hilbert Moerman, Raadslid PVDA Ommen, Neil Altena, docent Engels, Alfa-college Hardenberg en zanger van de band The Green Monkeys uit Gramsbergen en Anne van den Hoek, raadslid Groenlinks uit Hardenberg gaan stoppen met roken! Hun ervaringen met stoppen met roken volgen we op de voet volgen tijdens Stoptober.