Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Vitaal Vechtdal

8 december 2020 10:47

Eten is lekker en gezellig. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten?

Gelukkig vinden veel mensen gezond eten belangrijk. Want u heeft het nodig om gezond te blijven. Of sneller beter te worden als u ziek bent. Ook weten we, dat, met goed eten, de kans op ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten wordt verkleind. Dat het niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, laat het Voedingscentrum zien met de Schijf van Vijf. Wil je stamppot eten, Oosters of vegetarisch? Wie de Schijf van Vijf gebruikt, krijgt alles binnen om gezond te leven. Plus alle vitamines en mineralen om fit voor de dag te komen.

Eetwissel

Laat je niet gek maken! Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf. Met een Eetwissel maak je een stapje naar een gezondere leefstijl, binnen wat je nu al eet of drinkt. Bijvoorbeeld een keer een volkorenbroodje nemen in plaats van een wit bolletje. Iedereen kiest zijn eigen wissel, en dat kan elke dag opnieuw!

Informatieboekje met praktische voedingstips

In dit boekje lees je meer over hoe je met kleine veranderingen gezonder kunt eten. Tips die weinig moeite kosten en die jou eenvoudig gezonder kunnen laten eten . Het zijn de keuzes die je elke dag maakt die bepalen hoe gezond je eet. En hoe fit en energiek je je voelt. Wil jij je eetgewoontes veranderen? Probeer dan onze praktische voedingstips die diëtisten samen met Vitaal Vechtdal heeft opgesteld. Eet smakelijk! 

Boekje 'Gezond eten' met praktische voedingstips

Voeding

Recept van de Maand

Gezond en goedkoop koken met een budget van € 2,00 per persoon? Met weinig geld is het niet altijd makkelijk om gezonde maaltijden te maken. Toch kan het. Studenten van het Alfa-college Hardenberg komen iedere maand met een gezonde maaltijd. Deze recepten worden ingezet voor de voedselbankpakketten en minima van Hardenberg. Bekijk alle recepten.

 

Studenten van het Alfa-college Hardenberg komen iedere maand met een gezond 'Recept van de Maand'. In de maand juni is het recept koolhydraatarm. En serveerden de studenten dit recept ook tijdens de koolhydraatarme voeding & gezonde leefstijl beurs. Jolande Winters (Diëtisten Groep Nederland) gaf een lezing over Diabetes en Voeding. Zij gaf ons tips en weetjes over suiker en koolhydraten. Jeroen Flim (Bas van de Goor Foundation) sprak over Sportief bewegen met Diabetes. Meedoen met de Diabetes Challenge in het Vechtdal? Kijk dan hier

Circa één miljoen Nederlands heeft diabetes: 10% daarvan heeft type 1, 90% heeft type 2. Type 2 is vaak een gevolg van overgewicht, de optelsom van eetgewoonten en te weinig bewegen. Gezonde voeding en bewegen kunnen de kwaliteit van leven van mensen sterk verbeteren.  

Minder zout eten

85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. En dat gaat ongemerkt. Zout zit namelijk in veel alledaagse producten. Te zout eten is slecht voor je nieren. 

Voeding

Daarom daagt de Nierstichting je uit om twee weken lang zoutbewust te eten en producten te vermijden waar te veel zout in zit.  Meedoen heel eenvoudig. Spreek met jezelf af dat je meedoet. Download vervolgens het Magazine. Kook en eet 14 dagen zoutbewust en je zult merken dat je gewend raakt aan pure smaken.

 

Zorg dat u niet te veel suiker binnen krijgt

Iedereen is het wel erover eens dat we te veel suiker eten. Maar overgewicht wordt niet veroorzaakt door alléén suiker. We bewegen te weinig. Eten en drinken te weinig gezonde voeding. Tip: begin eens om bij het eten gewoon water te drinken.

Iedere dag krijgen volwassenen gemiddeld zo’n 30 procent te veel vrije suikers binnen. Kinderen zelfs 80 procent. Het zit vaak ‘verstopt’ in een groot deel van de producten die we dagelijks eten en drinken. Te veel suiker consumeren is niet goed voor je gezondheid en kan leiden tot overgewicht, wat weer kan leiden tot diabetes type 2. Daarom organiseert het Diabetes Fonds elk jaar de suikerchallenge,7 dagen minder suiker. Lees het boeiende magazine met informatie, tips en 21 heerlijke recepten zonder toegevoegde suikers.

Voeding

Etenstijd!

Bijna alle kinderen houden van patat en appelmoes, koek, snoep en limonade. Ook weten bijna alle kinderen dat het niet gezond is om alleen maar zulke dingen te eten en te drinken. Maar waarom dan? In Etenstijd over voeding leggen twee dokters op een leuke manier uit wat gezond en ongezond is. Hoe het komt dat mensen dik worden. Hoe het komt dat sommige mensen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Hoe het komt dat mensen soms ziek worden doordat ze niet goed eten. En.....wat je er zelf aan kunt doen om gezond te blijven.

 

Alles over diabetes, onderzoek over diabetes, minder suiker en gezond eten
Een lifestyle reality check voor jongeren
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. De Zoutmeter ontwikkelt door de Nierstichting laat zien hoeveel zout jij eet.