Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Vitaal Vechtdal

16 april 2019 13:28

Eten is lekker en gezellig. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten?

Gelukkig vinden veel mensen gezond eten belangrijk. Want u heeft het nodig om gezond te blijven. Of sneller beter te worden als u ziek bent. Ook weten we, dat, met goed eten, de kans op ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten wordt verkleind. Dat het niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, laat het Voedingscentrum zien met de Schijf van Vijf. Wil je stamppot eten, Oosters of vegetarisch? Wie de Schijf van Vijf gebruikt, krijgt alles binnen om gezond te leven. Plus alle vitamines en mineralen om fit voor de dag te komen.

Koolhydraatarme voeding

Afgelopen februari 2019 hebben de ketenzorgpartners in Ommen een voorlichtingsavond georganiseerd over koolhydraatarme voeding voor patiënten met Diabetes Mellitus. Koolhydraatarme voeding is veel in het nieuws de laatste tijd. Verminderen van koolhydraten kan wellicht de suikerziekte beter onder controle houden. Dit was voor ons reden om een avond hierover te organiseren. Deze avond hebben we  georganiseerd met diëtistes, apothekers, podotherapeuten, huisartsen en praktijkverpleegkundigen. Alle patiënten in Ommen die bekend zijn met suikerziekte werden hiervoor uitgenodigd. De belangstelling was enorm. Een kleine 300 mensen zijn naar deze avond gekomen om meer te weten te komen over koolhydraten. Iedereen van de keten was hierbij aanwezig zodat de patiënten ook goed konden zien wie hier nu daadwerkelijk bij betrokken zijn.
De avond werd geleid door huisarts Andriessen. Het inhoudelijke deel werd verzorgd door de 3 diëtistes. Aan de hand van een PowerPointpresentatie werd duidelijk gemaakt wat koolhydraten zijn en welke invloed ze hebben op de bloedsuikers, gewicht en cholesterol. Daarna werd een voorbeeldmenu besproken, wat mag wel en wat mag niet. Dit maakte veel reacties los in de zaal. Uiteindelijk bleek dat er nog best wat te kiezen valt om te eten. Tot slot was er nog een patiënt die haar verhaal heeft gedaan. Zij eet al geruime tijd koolhydraatarm en kon hierdoor stoppen met de insuline.  
Naderhand konden de patiënten zich opgeven om op een later tijdstip in overleg te gaan met de diëtiste en praktijkverpleegkundige. Samen te kijken welke mogelijkheden er zijn om medicatie af te bouwen door aanpassingen te doen in de voeding. Een zeer succesvolle avond, aldus praktijkverpleegkundige Ingrid Meinema. Heeft u vragen over diabetes en voeding? Neem contact op met de praktijkondersteuner van uw huisarts.
 
----

Studenten van het Alfa-college Hardenberg komen iedere maand met een gezond 'Recept van de Maand'. In de maand juni is het recept koolhydraatarm. En serveerden de studenten dit recept ook tijdens de koolhydraatarme voeding & gezonde leefstijl beurs. Jolande Winters (Diëtisten Groep Nederland) gaf een lezing over Diabetes en Voeding. Zij gaf ons tips en weetjes over suiker en koolhydraten. Jeroen Flim (Bas van de Goor Foundation) sprak over Sportief bewegen met Diabetes. Meedoen met de Diabetes Challenge in het Vechtdal? Kijk dan hier

Circa één miljoen Nederlands heeft diabetes: 10% daarvan heeft type 1, 90% heeft type 2. Type 2 is vaak een gevolg van overgewicht, de optelsom van eetgewoonten en te weinig bewegen. Gezonde voeding en bewegen kunnen de kwaliteit van leven van mensen sterk verbeteren.  

 

Voeding

Recept van de Maand

Gezond en goedkoop koken met een budget van € 2,00 per persoon? Met weinig geld is het niet altijd makkelijk om gezonde maaltijden te maken. Toch kan het. Studenten van het Alfa-college Hardenberg komen iedere maand met een gezonde maaltijd. Deze recepten worden ingezet voor de voedselbankpakketten en minima van Hardenberg. Bekijk alle recepten.

 

Sportief afslanken

Niet gelukkig met uw gewicht, gezondheid en leefstijl? Ga dan aan de slag met het beweegprogramma ‘Sportief Afslanken’. Gedurende een jaar werkt u samen met een fysiotherapeut, diëtist en leefstijlcoach aan het bereiken van een gezond gewicht en dito leefstijl. Ervaringen uit eerder gestarte groepen leren dat deze aanpak als bijzonder motiverend en effectief wordt ervaren. Lees verder

Minder zout eten

85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. En dat gaat ongemerkt. Zout zit namelijk in veel alledaagse producten. Te zout eten is slecht voor je nieren. 

Voeding

Daarom daagt de Nierstichting je uit om twee weken lang zoutbewust te eten en producten te vermijden waar te veel zout in zit.  Meedoen heel eenvoudig. Spreek met jezelf af dat je meedoet. Download vervolgens het Magazine. Kook en eet 14 dagen zoutbewust en je zult merken dat je gewend raakt aan pure smaken.

 

Zorg dat u niet te veel suiker binnen krijgt

 Iedereen is het wel erover eens dat we te veel suiker eten. Maar overgewicht wordt niet veroorzaakt door alléén suiker. We bewegen te weinig. Eten en drinken te weinig gezonde voeding. Tip: begin eens om bij het eten gewoon water te drinken.

Voeding

Etenstijd!

Bijna alle kinderen houden van patat en appelmoes, koek, snoep en limonade. Ook weten bijna alle kinderen dat het niet gezond is om alleen maar zulke dingen te eten en te drinken. Maar waarom dan? In Etenstijd over voeding leggen twee dokters op een leuke manier uit wat gezond en ongezond is. Hoe het komt dat mensen dik worden. Hoe het komt dat sommige mensen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Hoe het komt dat mensen soms ziek worden doordat ze niet goed eten. En.....wat je er zelf aan kunt doen om gezond te blijven.

 

Alles over diabetes, onderzoek over diabetes, minder suiker en gezond eten
Als ouder kunt u uw kind helpen om de vele verleidingen zoals koek, snoep of cola te weerstaan of stimuleren om meer te bewegen. Wat en hoe je dat kunt doen, vindt u bijvoorbeeld op deze website.
Een lifestyle reality check voor jongeren
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van elke Nederlander. Een inspirerende site met praktische receptenboekjes,
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. De Zoutmeter ontwikkelt door de Nierstichting laat zien hoeveel zout jij eet.