Eerst het goede nieuws...
Steeds meer werkgevers pakken stress aan op de werkvloer. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress. En dat is ook hard nodig want in 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Dit komt neer op 16%.
Feiten en cijfers
Er is een lichte daling van de burn-outklachten, dat is positief. Misschien heeft dit te maken doordat werknemers aangaven dat de werk-privé balans verbeterde. Maar er is zeker nog werk aan de winkel (bron: Factsheet Werkstress 2021, Monitor Arbeid TNO):
- 34% van de werknemers geeft werkdruk of werkstress als reden voor het verzuim. In 2016 was dit percentage bijvoorbeeld nog 16%.
- 34% van de werknemers ervaart hoge taakeisen.
- 41% van de werknemers ervaart een lage autonomie.
- Werknemers verzuimen in 2020 9,4 miljoen dagen met werkstress als reden voor het verzuim.
- 9.300 euro verzuimkosten per werknemer wegens werkstress in 2019.
- Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers 3,2 miljard.
- 89.000 zzp’ers in Nederland hebben last van burn-outklachten. Dit komt neer op 9%.
Werkstress is een optelsom van factoren
Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Aan de andere kant kunnen steun van je leidinggevende of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheid of de vrijheid om je werk zelf in te delen ervoor zorgen dat je stress afneemt.
Vergeetachtig en slecht kunnen concentreren door stress
De aanpak van werkdruk vereist maatwerk. Daarom is het goed om als bedrijf een aantal algemene aandachtspunten aan te houden om de problemen zo veel mogelijk in de kiem te smoren. Bij de aanpak van werkdruk is het aan te raden om vooral rekening te houden met factoren binnen de organisatie. Tegelijkertijd moet gekeken worden naar de omstandigheden die de werkdruk van de werknemer bepalen.
Aandachtspunten om werkdruk te verminderen
- Pik de signalen vroegtijdig op. Let op extreme vermoeidheid, te veel overwerk of deadlines die steeds niet worden gehaald.
- Bespreek de werkdruk regelmatig in overleggen. Pols of de werknemer zijn werk nog wel aankan.
- Zorg voor duidelijke taakomschrijvingen, zodat werknemers weten wat er verwacht wordt.
- Zorg voor duidelijke arbeidsvoorwaarden. Onduidelijkheid op het gebied van tijdelijke contracten of flexibele beloning kan ook zorgen voor werkdruk.
- Geef werknemers meer ruimte in het regelen van hun eigen werkzaamheden.
- Zorg ervoor dat werknemers voldoende opleiding en ervaring voor het werk hebben. Laat ze anders extra opleidingen volgen.
- Geef werknemers cursussen als time-management en assertiviteit.
- Zorg voor goede apparatuur om mee te werken en controleer regelmatig op mankementen.
- Zorg ervoor dat collega’s kunnen inspringen bij piekdrukte of bij ziekte.
- Zorg ervoor dat medewerkers voldoende kunnen pauzeren.
- Zorg ervoor dat er na een periode van drukte een rustige periode is.
Interessante websites voor meer informatie
Leidraad voor hersteltijd op het werk. Aanzet voor een concrete invulling van welzijn op het werk
Hoe herken je werkstress bij werknemers? Lees de whitepaper van CZ met tips over een aanpak.
Mensen die veel stress voelen staan, nemen vaak geen tijd om te sporten of op een andere manier te ontspannen. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een hoge werkdruk, geldproblemen, intensieve mantelzorg of spanningen in het gezin. Van te lang en te veel stress krijg je klachten. Belangrijk dus om op tijd rust te nemen. Kijk eens op onze website voor meer informatie over meer bewegen, gezond eten, minder alcohol drinken en meer!
Verder praten?
Ellen van der Vegte is de Vitaal Vechtdal contactpersoon voor het thema Werk & Vitaliteit voor organisaties in het Vechtdal. Wil je eens praten over wat je als werkgever of werknemer kan doen om vitaliteit op de agenda te zetten. Stuur dan een berichtje naar: info@vitaalvechtdal.nl.