Gezond ouder worden
Hanno Pijl vertelt over gezond ouder worden. Het is nooit te laat om gezond te gaan eten en meer te gaan bewegen. Prof. Dr. Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Mede-initiatiefnemer Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde en betrokken bij de Stichting Je Leefstijl als Medicijn.
Hanno Pijl: 'Mijn passie voor leefstijl en voeding komt door wat ik zie in de spreekkamer. Er komen veel leefstijl gerelateerde chronische ziektes voorbij op het spreekuur die worden veroorzaakt door samenkomst van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Ons “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol. Ik vind het vreemd dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon deze ziektes kan voorkomen en omkeren."
"We weten bovendien steeds beter dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van veel andere chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker", gaat Hanno Pijl verder. "Om de zelfredzaamheid van ouderen te stimuleren, is een gezonde leefstijl een goed begin. Het begint met de mensen zelf. Hanno weet ook dat het heel moeilijk is voor mensen om hun gedrag gezond te maken. Hij is dan ook van mening dat de overheid meer zou moeten helpen om mensen gezonde keuzes te laten maken."
Het voedingsadvies van Hanno Pijl:
- Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen.
- Eet gevarieerd en niet te veel.
- Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding.
- Gebruik volvette melkproducten, vooral yoghurt, kwark en kaas.
- Wees zuinig met zetmeel (brood, pasta, rijst, aardappelen.
- Gebruik altijd volkoren graanproducten (met mate).
- Eet elke dag een handje ongezouten noten.
- Eet ten minste 2 keer per week vette vis.
- Eet matig vlees (gevogelte is beter dan rood).
- Gebruik olijfolie als dressing en om te braden.
- Drink water/koffie/thee in plaats van fris- of fruitdrank.
Wat doe jij om gezond oud te worden?
Een lezing over het verouderingsproces van het lichaam vanaf middelbare leeftijd tot en met 70+. De invloed die je hier zelf op kunt uitoefenen en tips waarmee je zelfstandig aan de slag kunt om lichamelijk en geestelijk vitaal ouder te worden én te blijven.
De lezing is gehouden met vier deskundigen uit de regio: Coralien Wemmenhove (geriatrie(ouderen)fysiotherapeut), Roel van Tienen (praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg), Annemarie Grit (diëtist en leefstijlcoach) en Berlinda de Braak (fysiotherapeut en leefstijlcoach). Met deze lezing inspireert Vitaal Vechtdal inwoners om vitaal te leven. Hieronder kun je de video van de lezing terugkijken.