Actielijn 'Signaleren en omkeren'
Actielijn 'Signaleren en omkeren' vormt een onderdeel van het project 'Gezond Gewicht in het Vechtdal'. Deze actielijn is gericht op inwoners met een verhoogd risico op overgewicht.
Het programma Samen voor Gezond Gewicht' staat op de schouders van vele regionale organisaties die willen samenwerken op het belangrijke onderwerp van ‘Gezond Gewicht’. Helaas stijgt het aantal mensen met overgewicht nog steeds. Het vroegtijdig signaleren van kans op overgewicht bij mensen kan veel zorg voorkomen. Een structurele verandering van gedrag, van ongezond naar gezond, is de meest duurzame manier om overgewicht en obesitas te voorkomen en te keren.
Concrete acties
- 8 Vitaliteitsteams van start in het Vechtdal
Deze teams vormen een schakel tussen zorg, welzijn en de lokale gemeenschap. De teams werken aan de hand van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) ‘Samen Sportief in Beweging’ en zijn gebaseerd op het principe van Positieve Gezondheid. Inmiddels zijn er in het Vechtdal acht vitaliteitsteams van start! (Zie het onderstaande overzicht voor meer details). Twee teams in gemeente Ommen en zes teams in de gemeente Hardenberg. Vanaf oktober zijn de eerste deelnemers begeleid naar een gezondere leefstijl en een verbeterde (ervaren) gezondheid. We zijn trots op de deelnemers en al die partners die hierin samen optrekken. En dat zijn er nogal wat: deelnemende organisaties en professionals uit de domeinen zorg en publieke gezondheid, gemeente Hardenberg, GGD IJsselland, het Institute of Positive Health, het RIVM, De Gezonde Leefstijl Company, Proscoop, zorggroep Fynon en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Allemaal partners die meedenken en –werken in dit initiatief.
- Overzicht Vitaliteitsteams
In de vitaliteitsteams werken leefstijlcoaches, fysiotherapeuten, diëtisten, beweegcoaches en sociaal werkers samen aan het verbeteren van de gezondheid van deelnemers. Deelnemers hebben een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De gecombineerde leefstijlinterventie wordt, onder voorwaarden, vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk hier het overzicht van Vitaliteitsteams in het Vechtdal.
-
Coachtrajecten Positieve Gezondheid
Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is onlosmakelijk verbonden aan de Vitaliteitsteams. Het concept van Machteld Huber benadrukt de potentie van mensen om - ieder binnen zijn eigen mogelijkheden - het beste uit het leven te halen. Daarbij ligt de nadruk niet op de ziekte van iemand, maar op wat die persoon wil en kan. Deze basis zorgt voor een gezamenlijke taal waarin we domeinoverstijgend samenwerken aan het verbeteren van de gezondheid van inwoners in het Vechtdal. De professionals die actief zijn in de teams doorlopen nu een coachtraject Positieve Gezondheid of hebben dat al gedaan. Dit traject bestaat uit een startbijeenkomst ter inspiratie en 6 vervolgsessies, verdeeld over 6 maanden. De professionals worden hierin meegenomen in de andere kijk op gezondheid en wat het vervolgens betekent wanneer je Positieve Gezondheid als vertrekpunt neemt. Dit vraagt niet alleen anders denken, maar ook anders doen: anders werken, samenwerken, organiseren.
-
Aanbod van beweeg- en welzijnsactiviteiten inzichtelijk maken. Zorgverleners kunnen op die manier makkelijker inwoners doorverwijzen naar aanbod van activiteiten in Hardenberg, Ommen en Dalfsen.