Valpreventie

Vitaal Vechtdal

11 maart 2024 11:46

Wist je dat...

Er elke 4 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp (SEH) belandt na een val. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Het aantal SEH-bezoeken door een valongeval stijgt vooral door de dubbele vergrijzing: het aantal 65-plussers neemt toe en het aandeel oudere ouderen neemt fors toe. Vaak met allerlei nare gevolgen. Zelfstandig blijven wonen kan daardoor een stuk lastiger worden. 

Zelfverzekerd thuis blijven wonen

Het aantal ouderen dat door een val op de spoedeisende hulp (SEH) terecht komt is groot. Lennard de Leeuw is fysiotherapeut bij Gezondheidscentrum Rollepaal en hij traint ouderen tijdens cursussen valpreventie. “Een cursus valpreventie is erop gericht ouderen te trainen, zodat ze zich langer zelfstandig thuis kunnen redden.”
 
Piet Pouls deed mee aan een cursus valpreventie en heeft nu meer zelfvertrouwen thuis. “Als je zelfstandig thuis wilt blijven wonen, moet je er zelf voor werken”, vindt hij. Lees het hele interview.
 

Valpreventie cursussen in de regio

Daarom zijn er cursussen valpreventie ontwikkeld: programma's waarbij het opbouwen van spierkracht en conditie, voeding en sociaal contact belangrijke aandachtspunten zijn. Fysiotherapeuten en diëtisten werken nauw samen op dit onderwerp. Vraag bij je fysiotherapeut in de buurt na wanneer weer een valpreventie cursus start. Bij de meeste praktijken is een individuele cursus het gehele jaar mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden en kosten. 

Interesse in andere type beweegactiviteiten? Kijk dan op het beweegaanbod in de gemeente Hardenberg (Gewoon Actief), gemeente Ommen (Vitaal Ommen) of de gemeente Dalfsen (Kerngezond Dalfsen).

Integrale en lokale aanpak belangrijk

Uit een prognose van VeiligheidNL voor 2030 blijkt dat het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) na een valongeval bij 65-plussers met 41% toeneemt. Dit is een hoge toename terwijl in veel gevallen een val voorkomen kan worden zodat men langer thuis kan blijven wonen. Er zijn veel factoren van invloed op een val (zoals inactieve leefstijl of voeding), maar een val heeft tegelijk ook veel gevolgen op mobiliteit, eenzaamheid en angst voor bewegen. Daarom brengen we als Vitaal Vechtdal graag deze preventiecursussen onder de aandacht.