Wat is Vitaal Vechtdal?

Vitaal Vechtdal

22 september 2022 12:47

Vitaal Vechtdal
Je leven meer gezondheid geven

Goed in je vel zitten. Wie wil dat nu niet? Maar hoe pak je dat aan? Begin met kleine stapjes is ons advies. Met vele kleine stappen kun je al een groot verschil maken. Vitaal Vechtdal helpt je op weg om gezonder te leven. We zijn er voor iedereen in het Vechtdal, jong en iets ouder. Samen met onze partners stimuleren we gezonde keuzes. Dat doen we omdat een gezondere keuze helpt bij vitaler worden en blijven.

Gezondheid is meer dan een gezond lichaam

Gezondheid is ook vrienden hebben, een doel hebben in het leven, energie hebben, jezelf accepteren, genieten etc. Als je zo kijkt, kan iemand met een ziekte dus ook heel gezond zijn. Deze manier van kijken noemen we Positieve Gezondheid. Hierbij kijk je niet alleen naar problemen, maar vooral ook naar wat voor iemand belangrijk is, waar de mogelijkheden liggen en waar hij/zij blij van wordt.

Deze visie en manier van werken verbindt Vitaal Vechtdal met de vele activiteiten op het gebied van zorg en welzijn, onderwijs, werk en wonen/vrije tijd.

Het ontstaan van Vitaal Vechtdal

Vitaal Vechtdal is in 2012 bedacht door huisarts Paul Habets uit Ommen en toenmalig bestuurder Pauline Terwijn van het regionale Röpcke-Zweers ziekenhuis (nu Saxenburgh Medisch Centrum). Inmiddels is het uitgegroeid tot een beweging met veel activiteiten die bijdragen aan meer vitaliteit en gezondheid. De initiatiefnemers wilden dat het accent meer kwam te leggen op het voorkomen dat je ziek wordt. Hiermee werd de eerste bouwsteen voor een vitaler Vechtdal gelegd.

“Laat leefstijl geen geneeskunde worden, maar een onderdeel van het normale leven". Dat zegt Paul Habets, voorzitter Vitaal Vechtdal.

Een slim idee
uit het hart van het Vechtdal

Vitaal Vechtdal zet zich in voor een gezonde, actieve regio. Samen met huisartsen, gemeenten, onderwijs, werkgevers en zorgverleners stimuleren we mensen van jong tot oud om actief aandacht te besteden aan hun gezondheid. Dat doen we omdat een gezondere leefstijl helpt bij fit worden én blijven. Met als resultaat dat mensen minder gebruik hoeven maken van de zorg.

Dat hoeft niemand alleen te doen, het is juist de bedoeling om het samen te doen met bijvoorbeeld de wijk, de school, het werk en ook de buren om elkaar te helpen, en een beetje voor elkaar te zorgen. 

Wil je een indruk krijgen
waar Vitaal Vechtdal zoal mee bezig is?

Bekijk dan onze terugblik 2021 (een pdf-bestand) die vol staat met onze activiteiten van het afgelopen jaar.

Gezonde keuzes maken

Vertellen dat iets ongezond is, helpt niet. Mensen zullen zelf tot de conclusie moeten komen: 'Ik wil me fitter voelen' of 'Ik wil graag stoppen met roken'. Vitaal Vechtdal helpt bij het maken van gezonde keuzes. We helpen inwoners, werkgevers en professionals in de zorg. En maken ons sterk voor thema's zoals:

Inwoners
Van Vitaal Vechtdal Challenge, de stoppen met roken-training Ik stop ermee tot gezond recept van de maand of gezondheidsapps. Er zit vast iets voor je bij!

Werkgevers
Ken je onze ondernemersverhalen over Werk en Vitaliteit al? Of het dashboard Vitaliteit op de werkvloer? Mirjam Lubbers is onze contactpersoon voor organisaties in het Vechtdal.

Professionals
Maar liefst 48 organisaties verbonden zich aan de missie om overgewicht in onze regio te verminderen. Kijk hiervoor op Samen voor gezond gewicht in het Vechtdal.