De kracht van bewegen
Waarom bewegen zo belangrijk is? Bewegen maakt spieren en botten sterker en verbetert uw conditie. Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en psychische klachten. Bewegen is goed voor je geheugen. U gaat zich fitter voelen en slaapt beter.
Volgens neuropsycholoog Erik Scherder zouden ouderen meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen. Wat vindt u van zijn betoog? Bekijk de boeiende video:
Kom in beweging!
Wandelen kan overal. Nu alleen nog dóen. Twijfelt u nog? Er zijn veel voordelen:
Hersenen: slechts 2 uur per week wandelen verlaagt je kans op een beroerte met 30%;
Geheugen: 3x per week 40 minuten wandelen beschermt het hersengedeelte dat wordt geassocieerd met planning en geheugen;
Stemming: 30 minuten per dag wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen;
Gezondheid: 3500 stappen per dag wandelen verlaagt het risico op diabetes met 29%;
Levensduur: 75 minuten per week stevig wandelen kan je levensduur met bijna 2 jaar verlengen;
(Over)gewicht: 1 uur per dag wandelen verlaagt het risico op obesitas met 50%;
Hart: De meeste dagen van de week 30-60 minuten wandelen, verlaagt het risico op hartaandoeningen drastisch;
Botten: 4 uur per week wandelen kan het risico op heupfracturen verlagen tot 43%.

Wandelgroepen
Wil je eigenlijk wel maar lukt het niet om er (alleen) op uit te trekken? Sluit je aan bij bestaande wandelgroepjes (met/zonder begeleiding), of start een eigen wandelgroep, en inspireer elkaar!
Kijk hier voor een wandelgroep in de buurt
Kijk hier voor oefeningen 'Thuis in beweging'
Kijk hier voor de Vitaal Vechtdal Challenge;
20 weken samen lopen met een wandelcoach
Informatieboekje 'Start met Bewegen'
Starten met meer bewegen is een gezond besluit. Bij bewegen denk je misschien aan intensief sporten zoals voetballen of hardlopen. Maar vergeet andere manieren van bewegen niet! Een stevige wandeling met de hond of op de fiets naar de supermarkt. Ook dit zijn activiteiten die bijdragen aan een goede gezondheid.

In dit boekje lees je waarom meer bewegen goed is voor je gezondheid. En lees je tips hoe je meer kunt gaan bewegen. Belangrijk is dat je een activiteit kiest die bij je past en leuk vindt om te doen. Dan houd je het beter vol en wordt het een onderdeel van je normale leven. Download hieronder het boekje of haal het boekje gratis op bij je huisarts!
Start met Bewegen
Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder deelt 3 redenen waarom we allemaal meer zouden moeten lopen. 1) Het bevordert je creativiteit, 2) Het verlaagt je stressgevoel en 3) Het verhoogt je productiviteit. Bekijk het filmpje:
Zwemuurtje voor bewoners De Schoutenhof en Marsch-Kruserbrink
Dit uur zwemmen is bedoeld om op een leuke en verantwoorde manier de conditie op peil te houden. Zwemmen maakt spieren en botten sterker en verbetert de conditie. Bewegen is ook goed voor het geheugen. Het is bovendien een gelegenheid om mensen te ontmoeten die ook willen werken aan hun gezondheid.
Reden genoeg om te starten met zwemmen voor de bewoners van enkele woonzorgcentra van de Saxenburgh Groep in Hardenberg. Studenten van de opleiding Verzorgende IG van het Alfa-college Hardenberg begeleiden de bewoners hierbij. Lees verder
BART: Vernieuwende aanpak van artrose
BART staat voor Bewegen met Artrose. Bewegen is belangrijk als u artrose heeft. Het is goed voor uw gewrichten en kraakbeen, de pijn neemt vaak af en het helpt u af te vallen bij overgewicht of om op gewicht te blijven. Lees verder
Valpreventie
In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger.
Daarom zijn er cursussen valpreventie zoals Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) en Vallen Verleden Tijd (De Haere) ontwikkeld: programma's waarbij het opbouwen van spierkracht en conditie, voeding en sociaal contact belangrijke aandachtspunten zijn. In de regio wordt nauw samengewerkt met lokale fysiotherapeuten, diëtisten en Vitaal Vechtdal. Ruim 40 enthousiaste 65-plussers uit Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug doen bijvoorbeeld mee met project TOM.