Vitaal Vechtdal

19 april 2018 10:17

Gewoon gezellig een glaasje, toch? Feit is dat 60% van de 65+ers 7 dagen per week drinkt. Is hier iets mis mee dan, kunt u zich afvragen? Alcohol drinken is een gewoonte die er geleidelijk insluipt.

Donderdag 1 maart  2018 startte voor de 2e keer de actie 'IkPas'. Deelnemers dagen zichzelf uit om 30 dagen geen alcohol te drinken. Je kunt alleen of in groepsverband meedoen. Vitaal Vechtdal stimuleert de aktie in regio Vechtdal.

Samen met alle huisartsen in het Vechtdal, werkgevers, onderwijs, zorgprofessionals en gemeenten Hardenberg en Ommen worden de mogelijkheden om minder alcohol te drinken onder de aandacht gebracht bij inwoners in de regio Vechtdal.

Gewoonte doorbreken

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders drinkt (wel eens) alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week. Bij steeds meer gelegenheden lijkt het gewoon om alcohol te drinken: voor of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel of voor de buis tijdens voetbal. Het is een gewoonte geworden. Opvallend is dat naarmate de leeftijd stijgt het alcoholgebruik toe lijkt te nemen.

IkPas helpt mensen bewust te worden van hun eigen gewoonten, na te denken over die keuzes en weer onafhankelijk te worden van bijvoorbeeld groepsdruk.

Alcohol

Wie gezonder wil leven, heeft voor dat doel best wel wat over. Maar stoppen met alcohol? Dát gaat voor veel mensen weer net even te ver. Vitaal Vechtdal brengt samen met huisartsen, werkgevers, onderwijs, zorgprofessionals en gemeenten mogelijkheden om minder alcohol te drinken onder de aandacht bij de inwoners.

Door (tijdelijk) geen alcohol te drinken, merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. In het boekje 'Minder alcohol drinken' lees je waarom minder alcohol drinken goed is voor je gezondheid. Nog belangrijker: praktische tips om aan de slag te gaan. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij alle huisartsen in het Vechtdal.

Boekje 'Minder alcohol drinken' - tips voor een gezonde leefstijl

IkPas met Vitaal Vechtdal: 30 dagen zonder alcohol

Alcohol

Is alcohol drinken voor u een gewoonte geworden? En wilt u weten hoe u zich voelt zonder alcohol? Drink dan eens een maand niet. U kunt erdoor afvallen, fitter worden en beter slapen.

De landelijke actie IkPas maakt even stoppen makkelijker: u krijgt steun en tips. Op 1 maart 2018 gaat de campagne van start. Meer weten over de voordelen van minderen of stoppen met alcohol? Kijk naar de Thuisarts-film Minder drank.

Lees hier het artikel "Gewoon gezellig een glaasje, toch?' 

Wat doet alcohol voor je gezondheid? 

Fitter, slanker en gezonder na een maand zonder alcohol
Wat doet alcohol voor je lever? Dr. Ted van Essen vertelt over het effect van alcohol op je lever.
Hoewel bijna twee derde van de inwoners van Hardenberg genoeg beweegt, kampt meer dan de helft wel met overgewicht. 1 op de 5 mensen drinkt overmatig alcohol. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor van de GGD IJsselland.
Online training Minderen met drinken