Vitaal Vechtdal

3 jun. 2021 16:43

Gratis online masterclass van thuiswerkexpert Marianne Sturman

Werken op een tijd en plaats die jij kiest, meer zeggenschap voor jou als medewerker. Dat is volgens thuiswerkexpert Marianne Sturman het nieuwe werken. Op 27 mei lanceert Vitaal Vechtdal een masterclass waarin Marianne haar visie deelt over thuiswerken. In dit artikel alvast een aantal belangrijke inzichten.

Thuiswerkexpert Marianne Sturman is oprichter en directeur van Moneypenny. Het bedrijf dat managementondersteuning op afstand levert. Met haar bedrijf was ze haar tijd ver vooruit, want toen ze in 2000 startte was op afstand werken nog niet gebruikelijk. Via Moneypenny kunnen ondernemers bijvoorbeeld secretaresses inhuren die hun werk vanuit hun eigen huis doen. Marianne: “Moneypenny is ontstaan omdat ik behoefte had aan meer flexibiliteit in mijn werk. Wat ik op kantoor doe, kan ik ook thuis doen. Ik bedacht me dat er vast meer vrouwen zijn die meer zeggenschap wilden hebben over de tijd en plaats van werk, zodat ze hun werk-privébalans kunnen verbeteren.”

Meer zeggenschap en autonomie voor werknemer
Zeggenschap voor de medewerker

Volgens Marianne gaat de filosofie van thuiswerken over zeggenschap. “Je wilt autonomie geven aan de medewerker. Die mag zelf bepalen of hij of zij het fijn vindt om naar kantoor te gaan, collega’s te ontmoeten of dat hij of zij het juist fijn vindt om thuis te werken.

Misschien gaat de medewerker wel voor een combinatie van beide. Natuurlijk moet je werken binnen de kaders van je baan, je opdrachtgever en je klanten, maar het gaat er om wat past bij jou, wat past bij jouw leven.”

“Toen ik net begon met Moneypenny zeiden anderen wel eens, ‘je lijkt wel knettergek met dat thuiswerken. Waarom begin je niet gewoon een uitzendbureau?’ Maar vanuit de arbeidsmarkt kregen we zoveel aanvragen van mensen die graag thuis wilden werken dat we wisten dat het ooit goed zou komen.”

Nu helpt Marianne ook andere bedrijven om het nieuwe werken in te voeren. Wat is het nieuwe werken volgens haar? “Voor mij is dat plaats- en tijdsonafhankelijk werken. De vrijheid ligt bij de medewerker. Die bepaalt zelf waar hij wil werken, hoe hij wil werken en met wie hij wil werken.”

Vitaliteit en werken

Door het vele thuiswerken vanwege de corona-maatregelen is de lijn tussen werk en privé dun. Hoe zorg je ervoor dat je een goede balans vindt en vitaal blijft? Marianne legt uit: “Zelf voel ik me lekker als ik niet veel stress heb. Als ik te veel hooi op mijn vork heb genomen, dan ben ik aan het einde van de dag moe en wil ik eigenlijk alleen maar op de bank liggen. Als dat een keer gebeurt is dat niet zo erg, maar het moet niet structureel zo zijn.”

Marianne gaat verder: “Door ervoor te zorgen dat je werkdruk niet te hoog is en door te bewegen voorkom je die futloosheid aan het einde van dag. Ik bouw echt beweging in mijn werkdag. Ik zorg ervoor dat ik elke dag een uur ga fietsen op mijn e-bike. Wat ook werkt is om afspraken te maken met je collega’s over wanneer jullie gaan bewegen. Je kan bijvoorbeeld best eerst in de ochtend je mail doen en daarna even een uurtje naar buiten gaan. Of gebruik je lunchpauze voor een wandeling. Aan werkgevers wil ik ook meegeven dat ze de dagindeling vrij moeten laten aan de mensen. Ga buiten die 9 tot 5 kantoorkaders denken!”

“Hoe je het liefste werkt is voor iedereen heel persoonlijk. Sommige mensen vinden het niet erg als er van alles door elkaar loopt wat betreft werk en privé en weer anderen hebben echt een scheiding nodig. Kijk naar wat bij jou past, stel je eigen grenzen en maak keuzes. Realiseer jezelf dat werk ook wel even mag ophouden. Veel managers vinden het lastig als iedereen zijn eigen keuzes maakt en daarom moet je ook die gemeenschappelijke afspraken maken. Hoe vaak zien we elkaar minimaal? Wat is onze bereikbaarheid als team? Iedereen moet zich aan die afspraken houden en daarbuiten kun je mensen de ruimte geven die er is.”

3 belangrijke tips voor leidinggevenden

Wat nou als je vanuit huis mensen aanstuurt? Leidinggeven op afstand werkt wel even anders dan wanneer iedereen bij elkaar op kantoor zit. “Als je team bij elkaar zit, zie je al snel hoe de vlag erbij staat. De informatie die je dan zo makkelijk tot je kan nemen moet je nu op een andere manier krijgen. Je moet pro-actiever zijn in het contact met je medewerkers en sturen op resultaat.”

Marianne geeft de 3 belangrijkste tips voor leidinggevenden: “Eerste tip gaat over afspraken maken. Spreek af wanneer je elkaar wel ziet, fysiek of via een call. Tip twee is dat je een goede manier moet vinden om informatie en kennis te delen. Leg belangrijke dingen vast in systemen en zorg ervoor dat dit niet alleen in de hoofden van je team zit. De derde tip gaat over discipline. Wees gedisciplineerd in het proactief delen van informatie en kennis. Als leider moet je dat faciliteren. Groot misverstand is dat je als leider alles moet loslaten en mag hopen dat het goed komt. Dat is niet zo, vind de balans tussen aan de ene kant controle en aan de andere kant loslaten. Je wilt als leider wel aan het stuur blijven staan.”

Masterclass van Marianne

Op 27 mei lanceert Vitaal Vechtdal een gratis online masterclass waarin Marianne meer vertelt over hoe je vitaal blijft als je veel thuis werkt, hoe je de balans behoudt tussen werk en privé. Geef je leiding aan mensen of stuur je een team aan op afstand? Ook dan heeft Marianne waardevolle tips.

Deze masterclass is onderdeel van een serie ondernemersverhalen over Werk en Vitaliteit. Met bijdragen van 9 ondernemers uit het Vechtdal en 4 experts over vitaliteit en vitale organisaties, leiderschap, leefstijl en zingeving. De masterclasses en alle ondernemersverhalen zijn te bekijken op www.vitaalvechtdal.nl/werkvitaliteit.