Zien drinken, doet drinken
Ben jij je bewust van de invloed die je hebt op het alcoholgebruik van je kind?
Wist jij dat kinderen en jongeren die anderen zien drinken een grotere kans hebben om later zelf ook (meer) te gaan drinken? Ouders spelen hierbij een grote rol. Kinderen die hun ouders zien drinken, ontwikkelen gemiddeld positievere verwachtingen over alcoholgebruik dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Als ouder heb je dus veel invloed op het alcoholgedrag van je kind. Hoe ga je hier mee om?
In de maand november loopt de campagne 'Zien drinken, doet drinken’. Alex Govers is preventiemedewerker bij Tactus Verslavingszorg en hij legt uit hoe belangrijk het is dat ouders met hun kinderen spreken over alcoholgebruik. “Alcohol drinken is voor veel mensen een gewoonte. De meeste ouders zeggen tegen hun kinderen dat ze geen drugs mogen gebruiken, maar over alcohol drinken wordt niet veel gezegd. Hoe zit dat? Alcohol is namelijk ook een drug. Ouders onderschatten daarbij hoeveel invloed ze zelf hebben op het toekomstig drinkgedrag van hun kinderen.”
Risico’s alcoholgebruik onderschat
Alex vertelt dat ouders en volwassenen de risico’s van alcohol vaak onderschatten en de risico’s van drugs overschatten. “En dat terwijl in de leeftijd van 12 tot 16 jaar gemiddeld 10 van de 100 kinderen ooit geblowd heeft. In diezelfde leeftijdscategorie heeft 45 van de 100 kinderen al eens alcohol gedronken. De meeste kinderen die blowen stoppen daar weer mee, terwijl alcoholgebruik doorgaat.”
Alcohol drinken past niet in een gezonde levensstijl. “Alcohol is niet goed voor je lichaam, het vergoot onder andere de kans op het krijgen van borstkanker. Daarnaast is alcohol ook schadelijk voor de ontwikkeling van je hersenen.” Het advies van de gezondheidsraad is om helemaal geen alcohol te drinken. Of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Ruim 40 procent van de volwassenen houdt zich aan dit advies.
Jongeren en alcohol zijn niet zo’n goede combinatie vertelt Alex. “Veelal alle agressie waar de politie mee te maken heeft is gerelateerd aan alcohol. Soms zijn er ook drugs in het spel, maar bijna altijd gaat het dan om een combinatie met alcohol. Ook ontstaat er onder invloed van alcohol vaak grensoverschrijdend seksueel gedrag. Daarnaast is het aantal valpartijen met de fiets door alcohol erg groot. Na het uitgaan wordt de terugweg gekenmerkt door valpartijen.”
Geef het goede voorbeeld
Genoeg redenen om je kinderen bewust te maken van alcohol en welk effect het op je gezondheid heeft. Maar hoe doe je dat, praten met je kind over alcohol? “Dat hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kind. Met een kind van 6 jaar hoef je geen ‘goed gesprek’ over alcohol te gaan voeren. Die heeft veel meer aan een goed voorbeeld: een ouder die niet drinkt, of heel sporadisch 1 of 2 glazen. Met oudere kinderen kun je goed afspraken maken. Een kind wil niets liever dan het goed doen bij zijn ouders. Maak het onderwerp niet te zwaar en bespreek alcoholgebruik eens tijdens het uitlaten van de hond, een autoritje of als je bijvoorbeeld even samen in de keuken staat.”
“Maak de regels duidelijk. Drink het liefst niet en als je wel wilt drinken wacht dan totdat je 18 bent. Leg je kind uit dat hij extra kwetsbaar is voor alcohol als je vroeg begint met drinken. De kans dat er een gewoonte of zelfs een verslaving ontstaat als hij op jonge leeftijd begint met drinken is immers veel groter.” Alex vertelt ook dat gebeurtenissen een goede aanleiding zijn om alcohol ter sprake te brengen. “Stel dat je een familiefeestje hebt gehad waar veel alcohol werd gedronken. Een oom of tante had wel erg veel gedronken, bespreek samen eens wat jullie daarvan vonden. Was het gedrag van die oom of tante nog leuk?”
Maak afspraken met je kind
Ben je bang dat jouw kind wordt overgehaald door zijn of haar vrienden tot het drinken van alcohol? Begin dan niet over de ‘foute vrienden’ van je kind. Het zijn haar of zijn vrienden en vaak wordt niet beseft hoe disrespectvol het is om die vrienden af te keuren. Gaat je kind van 15 naar een feest waar alcohol geschonken wordt? Maak afspraken met je kind, wat ga je doen als ze je alcohol aanbieden? Ook kun je best contact opnemen met de ouders van het kind dat het feestje geeft. Leg uit dat jouw kind nog jong is en dat je je zorgen maakt over alcoholgebruik. Vraag of en hoe ze gaan toezien dat alleen jongeren boven de 18 drinken. Het is het spel dat je als ouders continu moet spelen.”
Vitaal Vechtdal
Samen met regionale organisaties en gemeenten stimuleert Vitaal Vechtdal inwoners in het Vechtdal om aandacht te besteden aan hun gezondheid. Een voorbeeld is hiervan is minder alcohol drinken. Meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan op onze webpagina voor meer informatie: www.vitaalvechtdal.nl/alcohol