Versterking eerstelijnszorg
Versterking eerstelijnszorg
Om de zorg in Nederland toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden, is in 2022 het Integraal Zorgakkoord (IZA) opgesteld. De kern van dit akkoord: passende zorg en ondersteuning, samen met de inwoner, op de juiste plek, met meer aandacht voor gezondheid.
Door vergrijzing, de beweging richting passende zorg en het feit dat mensen langer thuis blijven wonen, groeit de druk op de eerstelijnszorg. Steeds meer mensen kloppen aan met complexere zorgvragen. Tegelijkertijd speelt de arbeidsmarktkrapte een grote rol: er zijn simpelweg te weinig zorgprofessionals. Hierdoor komen de toegankelijkheid en continuïteit van de eerstelijnszorg in het geding. Een van de belangrijke lijnen in het IZA is daarom: Versterking van de organisatie van de eerstelijnszorg, inclusief het sociaal domein.
Om deze zorg toekomstbestendig te maken, is fundamentele verandering nodig. De Visie eerstelijnszorg 2030 beschrijft de doelen en bijbehorende aanpak. In het Vechtdal zetten we binnen dit programma in op twee pijlers uit die visie: De ontwikkeling van hechte wijkverbanden (HWV) en regionaal eerstelijns samenwerkingsverband (RESV).
Vitaal Vechtdal en versterking van de eerstelijnszorg
We starten in het Vechtdal natuurlijk niet op nul. We bouwen voort op bestaande initiatieven zoals de vitaliteitsteams, de Samen Doen-teams, Samenwerking in de Wijk en natuurlijk de sterke basis van Vitaal Vechtdal en de samenwerking met Samen Gezond IJssel Vecht.
We vinden het belangrijk dat professionals samen bepalen wat werkt in hun praktijk. Daarom werken we bottom-up en hanteren we het principe learning by doing. Dit sluit ook aan bij het traject Leren Transformeren. We houden oog voor samenhang tussen lopende ontwikkelingen en zorgen dat veranderingen goed worden ingebed. En het allerbelangrijkste: de inwoner moet er iets van merken.
Waar staan we nu?
We bevinden ons nu in de voorbereidende fase. In 2024 zijn er oriënterende gesprekken gevoerd en is een startbijeenkomst georganiseerd. In het voorjaar van 2025 is de wijkindeling vastgesteld, zijn de eerste communicatiemiddelen ontwikkeld en worden bijeenkomsten voorbereid voor september. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we concreet aan de slag in de wijken, met drie centrale thema’s:
- handreiking kwetsbare ouderen
- vitaliteit
- verkennende gesprekken
Verder staat 2025 in het teken van het verkennen van Vitaal Vechtdal als mogelijk regionaal eerstelijns samenwerkingsverband (RESV).
Meer informatie
Bekijk hier meer informatie over het programma Versterking eerstelijnszorg:
- Integraal Zorgakkoord (IZA) 'Samen werken aan gezonde zorg'
- https://www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/actueel/nieuws/visie-eerstelijnszorg-2030-samen-vernieuwen-en-versterken/
- Visualisatie Visie eerstelijnszorg 2030
- Verslag startbijeenkomst 19-9-2024
- Landelijke criteria voor succesvolle HWV
Contact
De projectgroep bestaat momenteel uit: Medrie, Carinova, Regio Apotheek Vechtdal, Paramedie Groot IJssel Vecht, De Stuw (namens het sociaal domein en gemeente Hardenberg), Saxenburgh en Proscoop. Er is nauw contact met Zilveren Kruis.
Voor vragen of meer informatie over het programma Versterking eerstelijnszorg in het Vechtdal kun je contact opnemen met projectleider Kristel van Rooijen: k.rooijen@sxb.nl of tel. 06 – 41 16 90 04.