Gezonde Jeugd, het kan!
Gezonde Jeugd, het kan!
Chronische ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes nemen de laatste jaren in Nederland dramatisch toe, en ook in het Vechtdal zien we een zorgwekkende stijging. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat deze ziekten voor een groot deel te voorkomen zijn door leefstijlveranderingen. Toch blijven veel gezinnen vastzitten in een vicieuze cirkel van ongezonde keuzes. Vanuit Vitaal Vechtdal zetten we in op het doorbreken van deze vicieuze cirkels en het verbeteren van de gezondheid van kinderen in het Vechtdal.
Stijging chronische ziekten
Dat het aantal chronische ziekten toeneemt is al jaren bekend. Onderstaande grafiek van Volksgezondheid Toekomst Verkenning, trendverwachting 2024, laat zien dat het aantal chronische aandoeningen onder de Nederlandse bevolking de komende jaren verder zal toenemen.

Leefstijl als oorzaak van èn oplossing voor chronische aandoeningen
Chronische aandoeningen zijn het gevolg van interactie tussen genen, omgeving en leefstijl. Een gezonde leefstijl helpt dus in het voorkomen van ziekte. Daarnaast kunnen leefstijlinterventies ook goed ingezet worden voor herstel of behandeling van aandoeningen.
De verleiding van ongezond
Dat we in Nederland steeds korter in goede gezondheid leven komt onder andere omdat ongezond leven makkelijker en goedkoper is dan gezond. We worden steeds maar weer verleid om ongezond te eten en te drinken. Hoe kan het dat we leven in een maatschappij die zo gericht is op ongezond?
In de media
Erik Buskens, hoogleraar Populations Health Management UMCG:
“We leven intussen in een samenleving die geduid kan worden als obesogeen, hetgeen zoveel betekent als een zeer overvloedig aanbod (meer dan 70% van het aanbod) van junk en zogenaamd ultra processed food in bijvoorbeeld de supermarkten, met veel energie en weinig nutriënten en een omgeving die bepaald niet uitnodigt om een actieve leefstijl vol te houden. Voor een leeuwendeel van de individuen is dit een gevecht tegen de bierkaai, en bijna op voorhand verloren dus. De huidige epidemie van overgewicht en obesitas mag dan ook niemand verbazen.”
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid VU:
- “80% van al het voedsel in de supermarkt is ongezond. Van alle producten speciaal voor peuters, kleuters en jongeren is zelfs bijna 100% ongezond.”
- “1% van de kinderen in Nederland eet voldoende groente. Bovendien eten ze hun lichaamsgewicht aan suiker per jaar. Alles is gericht op overmatige consumptie. Kinderen worden heel geraffineerd verleid ongezonde keuzes te maken.”
- “Omstandigheden die de gezondheid beïnvloeden bij aanstaande vaders en moeders kunnen al de groei en ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap beïnvloeden. Na de geboorte in de eerste twee levensjaren, kunnen verschillen in voeding een grote invloed hebben op toekomstige leefstijl en gezondheid.”
- “We hebben weleens uitgerekend dat er 3.000x zoveel geld wordt uitgegeven aan het promoten van ongezonde keuzes in vergelijking met gezonde.”
- “Eten is als ‘een bal die je voor je uit duwt’. Dat moet je zelf doen. Niemand kan voor jou eten of bewegen. Maar de helling waartegen je de bal moet duwen, die bepalen we samen. En die helling moeten we naar beneden brengen. Dat gaat over prijzen, aanbod en marketing. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor’.
Bron: diverse artikelen LinkedIn https://www.linkedin.com/in/jaapseidell/
Vooral voor kinderen en jeugd is gezondheid enorm belangrijk
Lieke Uijterschout, Kinderarts Saxenburgh Medisch Centrum:
“Gezond leven is belangrijk voor iedereen. Maar voor kinderen maakt het echt een verschil. Het geeft ze meer energie, verbeterd de concentratie en verkleind de kans op ziekte. Een gezonde leefstijl vraagt om een goede balans tussen voeding, beweging, slaap, ontspanning, zingeving en verbinding. In de spreekkamer zien wij als kinderartsen dagelijks kinderen waarbij een positieve verandering in leefstijl effect heeft op de klachten. En nog belangrijker, verandering in leefstijl kan klachten in het latere leven voorkomen!“
Cijfers uit het Vechtdal
- Fruit
47% van de kinderen 4-12 jaar eet niet dagelijks fruit en 69% van de jongeren.
Het alternatieve tussendoortje is vaak suiker-, zout- en/of vetrijk en ultrabewerkt. - Groenten
71% van de kinderen 4-12 jaar eet niet dagelijks groenten en 61% van de jongeren.
Vaak is het alternatief ultrabewerkt voedsel. - Bewegen
60% van de kinderen 4 – 12 jaar beweegt minderen dan 1 uur per dag en 88% van de jongeren van 14 jaar. - Overgewicht
13 % van de kinderen van 5 jaar heeft overgewicht en 15% van de kinderen van 11 jaar.
Bron: https://ijssellandscan.nl/Home | IJssellandscan
Gezond en kansrijk opgroeien in het Vechtdal, goed doel Vechtdal Haringparty 2025
Met het veilen van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe draagt Vechtdal Haringparty dit jaar bij aan drie projecten die zich inzetten voor de jeugd in ons Vechtdal; Vitaal Vechtdal, Vecht voor Jeugd en Kindertas Dalfsen. Drie projecten die deze kinderen helpen hun potentieel te bereiken en een gezonde levensstijl te ontwikkelen.
Voor velen haast niet voor te stellen, maar toch komt het ook in het Vechtdal voor: een kind dat hongerig naar school gaat, zich niet kan concentreren en daardoor achterblijft. Of een tiener die door overgewicht onzeker is en buiten de boot valt. Het is geen ver-van-ons-bedshow, want ook in het Vechtdal groeien honderden kinderen op in armoede. Dit beperkt ze in hun schoolprestaties en kansen. Daarnaast kampt onze regio met een zorgwekkend hoog percentage overgewicht onder jongeren, wat hun gezondheid en welzijn bedreigt.
Het geld van de veiling, de donaties van ondernemers en bestuurders, komt geheel ten goede aan deze drie projecten die zich inzetten voor een toekomst vol mogelijkheiden van onze jeugd. Een toekomst waarin ieder kind gezond en kansrijk opgroeit. Door mee te bieden, wordt er samen een tastbaar verschil gemaakt. Voor de jeugd. Voor de toekomst.
Bedankt Vechtdal Haringparty en donateurs!
Vitaal Vechtdal bedankt het bestuur van Vechtdal Haringparty voor de keuze van deze projecten. Ook aan alle donateurs alvast hartelijk dank voor jullie financiële bijdrage!
Aandacht voor gezondheid op de werkvloer
Draag jij als werkgevers gezondheid en vitaliteit een warm hart toe? Wil jij (meer) aandacht voor gezondheid op de werkvloer? Zie jij ook die kansen om het Vechtdal gezonder en vitaler te maken als mens, ondernemer en/of werkgever? Lees dan verder en kijk wat jij kunt doen.