Hou houd je balans?
Tips voor de feestdagen
Tijdens de feestdagen is er vaak veel verleiding van lekkere producten , eerst met Sinterklaas, daarna met kerst. Hoe houd je dan de balans?
Je kunt ervoor kiezen om tijdens de feestdagen (met mate) mee te doen en tussendoor meer de balans op te zoeken. Ga bijvoorbeeld wat vaker sporten, wandelen of fietsen rondom deze dagen.
- Haal heel beperkt eten in huis. Alles wat over blijft eet je vaak juist rondom de feestdagen op.
- Zorg voor gezonde producten bij de maaltijden, zoals fruit, volkoren crackers, volkoren beschuit, magere vleeswaren of gekookt ei bij het ontbijt.
- Zorg bij de warme maaltijd voor meer soorten groente (warme groente en een salade).
- Zorg voor meer mager vlees, zoals rollade, varkenshaas, biefstuk en/of voor vis (zalm/witte vis).
- Kies een keer voor vegetarisch eten tijdens de kerst.
Gourmetten
- Tijdens gourmetten eet je een heleboel kleine beetjes. Dit lijkt niet veel, maar toch krijg je daarmee ongemerkt veel calorieën binnen.
- Paneer het vlees liever niet, want dan heb je meer vet nodig om het te braden.
- Stukjes vis zijn een prima alternatief voor vlees. Kies voor stevige stukjes vis zoals zalm, tilapia, grote garnalen of tonijn.
- Gebruik weinig vloeibare margarine of olie om het vlees in te bereiden.
- Kies bij voorkeur voor rode sauzen en geen gekleurde sauzen zoals whisky-cocktailsaus of kerriesaus. U kunt ook zelf een magere saus maken op basis van magere yoghurt of magere kwark met kruiden, zoals peper, paprikapoeder, kerriepoeder of peterselie.
- Uienringen, reepjes paprika in alle kleuren, plakjes champignons of oesterzwammen zijn bijgerechtjes die weinig calorieën leveren. Stukjes taugé, worteltjes en peultjes kunt u gebruiken om te wokken in het pannetje met een klein scheutje woksaus.
- Eet er liever een frisse rauwkost salade bij in plaats van huzaren- of rundvleessalade.
Kerst recept
ZALM MET PASTA & FRISSE SALADE (2 porties)
Ingrediënten
Voor de zalm:
- 2 zalmfilets van elk 100 gram
- 2 eetlepels groene pesto
Voor de salade:
- IJsbergsla in reepjes
- Een halve komkommer in stukjes
- 4 tomaten of 16 kerstomaatjes in stukjes
- 1 eetlepel pijnboompitten even geroosterd in een droge koekenpan
- Dressing: 1 eetlepel olijfolie, ½ eetlepel citroensap, zout/peper/verse kruiden bijv. munt of bieslook of basilicum
Voor de pasta:
- 50 gram (volkoren) spaghetti of tagliatelle ongekookt
Bereidingswijze
- Als het nodig is; laat de zalm ontdooien.
- Wrijf de zalm in met groene pesto.
- Sprenkel eventueel nog wat citroensap of geraspte citroenschil over de zalm.
- Doe de zalm in een ovenschaal en laat deze in ca. 15-20 minuten in oven van ca. 160 graden gaar worden.
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
- Meng de groenten voor de salade en de dressing door elkaar.
- Strooi de pijnboompitjes erover heen.
Eet smakelijk!
Bron: Diëtisten Groep NL