Vitaal Vechtdal

16 nov. 2020 10:22

“Maak van werkstress je vriend”

16 tot en met 20 november: Week van de Werkstress

In deze bizarre tijd ervaren veel mensen werkstress. De werkdruk is hoog, er heerst soms onzekerheid over het blijven bestaan van je baan en de grens tussen privé en werk was nog nooit zo klein. Van 16 november tot en met 20 november is het de Week van de Werkstress. Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij die stress. Vitaloog Klaas Koster vertelt dat alles draait om hoe jij tegen die stress aankijkt.

Als vitaloog helpt Klaas Koster met zijn bedrijf Vitalogisch organisaties, teams en individuen bij het creëren van energie in een vitale en gezonde werkomgeving. Hij helpt leidinggevenden ervoor te zorgen dat medewerkers de regie nemen over hun eigen leven en zo werkgeluk vergroten. Onlangs organiseerde Vitaal Vechtdal nog een webinar met Klaas over meer energie in werkteams. In dit artikel gaat hij specifiek in op werkstress.

“Maak van werkstress je vriend”

Wat is jouw belastbaarheid?

Een grote groep mensen werkt door de coronacrisis vanuit huis en dat brengt de nodige stress met zich mee. Klaas: “Werk en privé loopt zo door elkaar dat het voor medewerkers moeilijk is om balans te vinden. Daarnaast gaan veel mensen overcompenseren om te laten zien dat ze echt wel hard aan het werk zijn. Als jij in de avond nog mails verstuurt, kan niemand zeggen dat je vanuit huis niet hard genoeg werkt.”

Hoe ga je met die stress om? Klaas vertelt dat op dit moment de werkdruk voor iedereen waarschijnlijk hoog is en dat het niet zo zeer helpt om de werkdruk te verlagen. “Het gaat er vooral om hoe je tegen die werkdruk aan kijkt. De ene persoon heeft meer last van dezelfde werkdruk dan de ander. Dit heeft alles met je belastbaarheid te maken. Hoeveel kan jij aan? Het is aan werkgevers om continu de cadans tussen belasting en belastbaarheid van werknemers in het oog te houden.”

Verbinding met jezelf, collega’s en natuur

Ervaar jij nu stress van je werk? Dan heeft Klaas drie tips. De eerste is: “Maak verbinding met jezelf door te gaan bewegen. Ga sporten, wandelen, fietsen of in de tuin werken. Zo maak je verbinding met je lijf en ga je uit je hoofd”, vertelt Klaas. De tweede tip gaat over natuur. “Maak verbinding met de natuur. Alleen al door in de buitenlucht te zijn maakt je lichaam door het daglicht meer melatonine aan en dit hormoon heb je nodig voor een goede nachtrust.” De derde tip: “Maak verbinding met je collega’s. Plan bijpraatmomenten via de digitale middelen of spreek af samen een wandeling te maken. Dan pak je direct de eerste twee tips ook mee!”

“Daarnaast kun je leren minder negatief naar stress te kijken. Maak van stress je vriend. Stress zorgt er namelijk voor dat je goed kan presteren. Als je de werkdruk wilt verlagen, verschuift slechts het probleem. Ga na waar je energie van krijgt. Is dat op fysiek, mentaal, sociaal of spiritueel vlak? Hoe is het contact met je leidinggevende? Belt hij af en toe op om te vragen hoe het met je gaat? Maken jullie soms een wandeling in de buitenlucht? Wist je dat als je het gevoel hebt dat je ergens bij hoort en verbinding met je team voelt, je veel meer werkdruk aan kan?”

Oefen in positief denken

Vind je het moeilijk om positief te denken en zie je het de laatste tijd somber in? Klaas vertelt dat het goed is om te beseffen dat je bent zoals je bent. De een staat positiever in het leven dan de ander. “Om toch wat vaker positief te denken, kun je een boekje naast je bed leggen waar je elke avond drie dingen in schrijft waar je dankbaar voor bent. Automatisch gaan positieve dingen je vaker opvallen.” Daarnaast raadt Klaas aan met collega’s om te gaan die positief in het leven staan. “Jij bepaalt met wie je omgaat en als je met mensen omgaat die net iets meer positieve energie hebben dan jij, kun je daarop meeliften. Voordat je het weet, werkt die energie aanstekelijk en ga je erin mee.”

Als leidinggevende merk je waarschijnlijk dat het werken op afstand extra uitdagingen met zich meebrengt. Je hebt minder zicht op je medewerkers. Toch is het volgens Klaas juist nu belangrijk om een omgeving te creëren waarin een medewerker gezien wordt. “Durf vragen te stellen aan je medewerkers. Vraag een op een hoe het nu echt met ze gaat. Dat kost misschien tijd, maar het gaat je zoveel meer tijd opleveren. Een werknemer die zich gezien voelt zal groeien en zal minder last hebben van werkdruk.”

Benieuwd naar hoe ondernemers in het Vechtdal tegen het onderwerp werk en vitaliteit aankijken? Op onze website zie je nu de verhalen van 6 ondernemers: www.vitaalvechtdal.nl/werkvitaliteit

Psychologische veiligheid

Hoe zit het met de mensen die wel gewoon op locatie moeten werken? Mensen in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs, detailhandel of in productiebedrijven? Volgens Klaas is hier psychologische onveiligheid een van de grootste stressfactoren. “Iedereen zit anders in de coronamaatregelen. De een wil afstand en de ander wil het liefst blijven knuffelen. Je creëert psychologische veiligheid door hier afspraken over te maken. Maak het bespreekbaar.”

Klaas gaat verder: “Of je nu thuis werkt of in het onderwijs, de zorg of elders op locatie. De werkdruk kan meestal niet verlaagd worden, maar je kunt wel sleutelen aan je belastbaarheid, aan die energie. Ga aan de slag met de genoemde tips en focus daarnaast op zelfliefde en naastenliefde. Kijk met liefde naar jezelf en naar anderen. Het is oké als je even een uurtje gaat wandelen, omdat je het nodig hebt. Komt een collega afspraken niet na? Probeer hier met mildheid te kijken. Vraag hem gewoon eens hoe het gaat. Juist nu kunnen we wel wat extra liefde gebruiken.”

Vitaal Vechtdal

Vitaal Vechtdal stimuleert inwoners in het Vechtdal om aandacht te besteden aan hun gezondheid. Een voorbeeld is bewust omgaan met werkstress. Kijk eens op de website van Vitaal Vechtdal voor meer informatie over dit onderwerp.