Vitaal Vechtdal

17 oktober 2018 11:30

Heel Vechtdal stopt met roken!

Het hele Vechtdal rookvrij! Dat is de intentie van Vitaal Vechtdal en zo'n 150 rokers uit Ommen, Dalfsen, Hardenberg en Balkbrug die zich maandagavond verzamelden in de theaterzaal van De Carroussel in Ommen in het kader van Stoptober. Met de nodige scepsis schuif ik aan bij de workshop 'Ik stop ermee'.

Verslaggever Janske Mollen rookt haar laatste sigaret. Ze doet mee met Stoptober in het Vechtdal. Maandagavond volgde ze de cursus 'Ik Stop Ermee' in Ommen. © Lenneke Lingmont

Want na vier uur luisteren naar goede raad en adviezen stoppen met roken? Daar heb ik eigenlijk maar weinig fiducie in. Als dat zou werken zou ik na al die wijze woorden van collega's, vrienden, doktoren en half twitterend Nederland toch alláng zijn gestopt? Maar ergens weet ik wel beter. Dat ik al maanden hunker naar stoppen, maar het voor me uit schuif. Omdat 'ik er nog niet aan toe ben', het 'zo ontspannend' is, omdat het 'zo lekker' is.

Cursusleider Roderik van den Bos van de Stichting Ik stop ermee maakt met die argumentatie binnen no-time korte metten. ,,Het zijn smoesjes", klinken zijn woorden fijntjes in de zaal. ,,De enige reden dat je rookt is om de ontwenningsverschijnselen die je vorige sigaret veroorzaakte, op te heffen."

Radio-actief

En terwijl we dat langzaam en onwillig op ons in laten werken, presenteert Van den Bos het ene na het andere feitje over roken aan ons presenteert. Veel ervan hadden we al eerder gehoord, sommige feiten werken verbijsterend én ontnuchterend. Dat de radio-actieve stof polonium in een sigaret zit, die ervoor zorgt dat ik voor altijd verslaafd ben. Dat er ammoniak in zit, dat ervoor zorgt dat ik een vorm van hersenbeschadiging heb opgelopen. ,,Maar waarom staat de regering toe dat dergelijke schadelijke stoffen in sigaretten zitten", vraagt een andere niet-roker in spe. ,,Waarom verbieden ze dat niet?" Van den Bos: ,,Omdat ze er 2,4 miljard euro mee ophalen aan accijnzen. Als we allemaal stoppen met roken en kopen, heeft de minister van Financiën een probleem."

Balletjeballetje

Ik ben halverwege de avond eigenlijk al overtuigd dat ik na deze avond gestopt ben. De feiten liegen er niet om en eerlijk gezegd ken ik die al lang. Waarom stop ik dan niet? ,,Ken je dat spelletje 'balletje-balletje'?" vraagt Van den Bos aan de zaal vol verstokte rokers. ,,Je weet dat het een farce is, dat je bedoenderd wordt en toch steek je er geld in en ga je ermee door. Hoor je het jezelf zeggen? 'Nee, ik ben nog niet helemaal klaar om te stoppen... met balletjeballetje. Het is zo lekker, dat balletje-balletje. En zo gezellig. Ik word zo lekker ontspannen van dat balletje-balletje'." Ik schiet in de lach om de dommigheid achter die argumentatie. Die smoezen en leugens hou ik mezelf ook al die tijd al voor.

Van den Bos stuurt ons om het anderhalf uur naar buiten om te roken ('Dan blijven jullie tenminste nog ietwat gefocust') en aan het eind van de avond zelfs met een serieuze rookopdracht: ,,Je gaat twee sigaretten roken. De tweede steek je aan binnen 30 seconden dat je de eerste hebt uitgemaakt. Dan wandel je even in je eentje rond en ga je even goed proeven, ruiken en bedenken wat je aan het doen bent en hoe lekker dat roken is."

Kokhalzen

Ik ben aan het einde van mijn eerste peuk al aan het kokhalzen. Voor de vorm begin ik aan de tweede, maar die brandt in mijn keel, smaakt smerig en halverwege druk ik hem uit met een stemmetje in mijn hoofd: 'Ik hoef hem helemaal niet op te roken. Sterker nog: ik hoef helemáál niet te roken.' That's it, realiseer ik me. Ik ga het gewoon doen: niet meer roken. Op het moment dat u dit leest, ben ik al een paar dagen rookvrij. Aan het eind van deze maand zou ik er helemaal vanaf moeten zijn. Daar ga ik voor.

Medestanders

We volgen deze twee niet-rokers in spe de hele maand oktober. Hoe vergaat het ze, houden ze het vol, wat vinden ze het lastigste?

Heel Vechtdal stopt met roken!

Anneke Visscher (48), medisch pedicure, Balkbrug: ,,Ik heb me maandag pas aangemeld", zegt ze. ,,We weten allemaal dat het slecht voor ons is en eigenlijk schaam ik me er soms gewoon voor dat ik nog rook. Ook omdat ik een medisch beroep heb. Eigenlijk wil ik gewoon niet meer roken, daarom ben ik hier."

Heel Vechtdal stopt met roken!

Truus Wijsmuller (58), onderwijsondersteuner, Ommen: ,,Onze school is sinds begin dit schooljaar helemaal rookvrij. Ook het schoolplein. Dat besluit kwam voor mij vrij plotseling, ik was er niet op voorbereid. School biedt wel eenzelfde soort cursus aan, maar toen zag ik de aankondiging voor deze avond hangen. Het voelde de afgelopen weken echt vreselijk om naar straat te moeten sjokken om te kunnen roken. Daarom heb ik me gauw aangemeld."

Bron: De Stentor, Janske Mollen. 4 oktober 2018

Ook geinteresseerd in de cursus 'Ik Stop Ermee'? 

Lees verder op de pagina over Stoppen met roken