Tips voor een gezondere BBQ
De zomer is bij uitstek de periode voor gezellige barbecues met vrienden en familie! Vaak gaat dat gepaard met gemarineerd vlees, kant-en-klaar sausjes, stokbrood en een wijntje of biertje. Als je op je voeding let, hoe zorg je er dan voor dat het ook nog een beetje gezond blijft? Wij geven je tips en een recept!
Tips
- Eet groente bij de BBQ. Maak bijvoorbeeld spiesen met champignons, groene asperges, paprika en ui. Deze kun je ook in aluminiumfolie doen of los op de BBQ leggen.
- Maak er een lekkere salade bij van bijvoorbeeld sla, tomaat, komkommer, (lente)ui en een magere dressing.
- Eet minder vlees en kies zoveel mogelijk mager vlees of vis (zoals kipfilet, filetlapje of witvis).
- Eet minder stokbrood en kies liever voor bruin in plaats van wit.
- Kies voor mager beleg op het stokbrood, zoals zuivelspread (Philadelphia).
Zelfgemaakte knoflooksaus
Een sausje bij de BBQ is natuurlijk erg lekker, maar in de kant-en-klare sauzen zitten vaak veel suikers en koolhydraten. Je kunt ook zelf een sausje maken, zoals deze knoflooksaus.
- Gebruik als basis magere kwark (per 2 personen zo’n 75 gram).
- Voeg hieraan een beetje fritessaus toe (ongeveer 25 gram).
- En verse teentjes knoflook (uitgeperst), knoflookpoeder kan ook.
- Maak het op smaak met peterselie en/of bieslook (kan vers of uit een potje)
- Eventueel nog een snufje peper of zout.
Tot slot: Zorg dat vlees koel bewaard wordt en goed wordt verhit.
Bron: Diëtisten Groep NL