Vitaal Vechtdal

17 oktober 2018 10:6

Mensen voelen zich het gezondst in...Hardenberg en Ommen!

Mensen voelen zich het meest vitaal in de gemeente Hardenberg! Inwoners uit deze gemeente zijn het meest positief over hun gezondheid van heel Nederland. Op de voet gevolgd door de gemeente Ommen. Daarmee scoren beide gemeenten boven het landelijke gemiddelde. Bijna een kwart van de Nederlanders van 19 jaar of ouder beoordeelde zijn of haar gezondheid in 2016 als zeer slecht, slecht of ‘gaat wel’.

Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het gezondheidsgevoel onder Nederlanders in kaart bracht, op basis van een eerder gehouden gezondheidsmonitor van de GGD's, het RIVM en het CBS. De onderzoekers vroegen ruim 400.000 Nederlanders hoe het in het algemeen met hun gezondheid is.

Gezondst

Gemeenten waar inwoners zich het gezondst voelen, bevinden zich vooral in de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel. Op nummer één staat de gemeente Hardenberg, waar slechts 17,45 procent van de inwoners zijn of haar gezondheid beoordeelde met 'zeer slecht', 'slecht' of 'gaat wel'. Op de voet gevolgd door gemeente Ommen met 17,59 procent. Opvallend is dat relatief veel inwoners van gemeenten in Noord-Brabant en Limburg vinden dat ze niet gezond zijn.

Overgewicht

Wat in het onderzoek volgens het CBS een rol speelt is bijvoorbeeld overgewicht, maar ook opleidingsniveau, inkomen, leeftijd en herkomst. De onderzoekers corrigeerden de cijfers voor verschillen in bevolkingssamenstelling tussen gemeenten. Ook wogen ze mee hoeveel mensen met een langdurige ziekte of een beperking in een bepaalde gemeente wonen. In sommige gemeenten zijn dat er meer, bijvoorbeeld doordat daar zorginstellingen gevestigd zijn.

Gemeentelijke verschillen in ervaren gezondheid