Hoe een gezonde levensstijl je tegen ziektes beschermt
Vitaal Vechtdal voorzitter en huisarts Paul Habets geeft tips voor een gezonder leven
Paul Habets: “Een eeuw geleden maakten we ons zorgen over ziektes als difterie en tbc. Bacteriële ontstekingen die vaak ontstonden door slechte hygiëne. Toen in het land rioleringen en waterleidingen werden aangelegd, verdwenen ook die ziektes. In deze tijd is er ook iets aan de hand. Door een minder gezonde leefstijl krijgen chronische ziektes zoals diabetes, copd en hartkwalen steeds vaker de kans om te ontstaan.”
Waarom zorgen die ziektes er dan voor dat je niet alleen sneller, maar ook nog eens zieker wordt door virussen zoals corona? Paul legt uit: “Stel dat je astma of copd hebt, dan zijn je slijmvliezen minder bestand tegen virussen, omdat ze al ontstoken zijn door je ziekte. Iemand met hartkwalen is ook extra vatbaar voor een ernstiger verloop van ziekte, want als je ziek bent moet je hart sneller kloppen. Iemand met een slecht hart loopt eerder tegen de grens aan. Zo is een chronische ziekte eigenlijk een permanent risico dat je met je meedraagt.”
Vitaal Vechtdal heeft daarnaast wandelgroepen opgericht voor mensen met een chronische ziekte als diabetes, maar eigenlijk mag iedereen die zijn leefstijl wil verbeteren meedoen. Paul: “Deze wandelgroepen met professionele begeleiding zijn populair, mensen hebben echt een zetje in de goede richting nodig. Samen bewegen is leuker dan alleen en we zien deelnemers echt indrukwekkend verbeteren.”
Wake-up call
Paul Habets ziet deze corona-tijd als een wake-up call. “Een geluk bij een ongeluk is dat er veel meer mensen buiten zijn. Ik zie veel meer wandelaars. Het is bekend dat 75 procent van de mensen die met corona in het ziekenhuis terecht komen, overgewicht heeft. Dus je kunt wel stellen dat overgewicht een risico is voor een slechter verloop van dit virus.”
Wat doet de huisarts zelf eigenlijk om gezond te leven? “Ik wandel zo’n 15 kilometer per week, dit doe ik deels op de golfbaan, maar ook gewoon al wandelend in het weekend. Ook pak ik altijd de trap en nooit de lift. Ik let op wat ik eet en drink en minder met alcohol. Daarbij wil ik trouwens niet met een wijzende vinger in mijn praktijk zitten. Als ik mensen die naar mijn praktijk komen over de drempel kan helpen om ongezonde dingen door te strepen en er gezonde dingen voor in de plaats te kiezen, is dat heel mooi. Daarom zit ik hier, maar in de spreekkamer kun je die klus eigenlijk niet klaren. Je hebt echt hulp nodig van school, werkgevers en de gemeente waar mensen in wonen. Hier komt Vitaal Vechtdal dus om de hoek kijken.”
Als laatste raadt Paul aan echt hulp in te schakelen als je gezonder wilt leven. “Je hoeft het niet alleen te doen. Zou je bijvoorbeeld graag met iemand willen wandelen? Heb je die persoon al eens gevraagd? Misschien moet je dat gewoon doen. Zoek elkaar op. Kies trouwens wel een vorm van bewegen die je leuk vindt. Ga niet zwemmen als je niet van water houdt. Zoek een bewegingsvorm die bij jou past.”
Vitaal Vechtdal
Samen met regionale organisaties en gemeenten stimuleert Vitaal Vechtdal inwoners in het Vechtdal om aandacht te besteden aan hun gezondheid. Een voorbeeld is hiervan is meer bewegen en gezonder eten. Wil jij weten welke activiteiten we bij jou in de buurt organiseren? Kijk dan op onze webpagina voor meer informatie: www.vitaalvechtdal.nl