"Schaam je niet, zet die stap"
Hulp vragen kan je leven echt makkelijker maken
Veel mensen hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Dat maakt het dagelijks leven lastiger dan nodig is. Denk aan het invullen van formulieren, het schrijven van een brief of het begrijpen van medicatie-instructies.
“Bij het Taalpunt van de bibliotheek helpen we mensen om hun basisvaardigheden te verbeteren”, vertelt Manon Habers, Taalpuntcoördinator in Ommen. “Het belangrijkste is dat mensen weten dat ze zich nergens voor hoeven te schamen. Hulp vragen kan je leven echt makkelijker maken.”
Maatwerk voor iedereen
“Iedereen die bij het Taalpunt komt, krijgt maatwerk. We kijken waar iemand in het dagelijks leven tegenaan loopt en wat hij of zij moeilijk vindt. Dat kan van alles zijn: het lezen van een brief, het begrijpen van een werkrooster of het ontcijferen van een energierekening. Vervolgens zoeken we een taalcoach die hierbij kan helpen. Dit gebeurt bijna altijd in een 1-op-1 traject, waarbij de focus niet direct ligt op beter leren lezen of schrijven, maar eerst op het ondersteunen bij praktische zaken”, legt Manon uit. “Vaak komen er gaandeweg meer vragen en problemen naar boven, simpelweg omdat iemand merkt dat lezen en schrijven op meer vlakken een struikelblok vormt. We blijven helpen zolang dat nodig is. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals leesboeken in eenvoudige taal en de Startkrant met maandelijkse opdrachten die deelnemers samen met hun taalcoach kunnen doen.”
De drempel verlagen
Het bereiken van de juiste mensen blijft een uitdaging. Veel mensen weten niet dat er hulp is of durven de stap niet te zetten. Daarom is het belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken en de drempel te verlagen. Samenwerking met professionals en werkgevers speelt hierbij een grote rol. Manon: “Zij kunnen signalen herkennen en het gesprek aangaan met een simpele vraag of een helpende hand. Bijvoorbeeld: Vind je het lastig om deze brief te begrijpen? Zal ik je even helpen? Of lukt het om dit formulier in te vullen? Door de schaamte te doorbreken, zetten mensen sneller de stap naar hulp.”
Taal en digitale vaardigheden op de werkvloer
Ook op de werkvloer kan het Taalpunt veel betekenen. Ze bieden trajecten op locatie aan, afgestemd op de behoeften van het bedrijf en de medewerkers. Dit kan gaan over lezen en schrijven, maar ook over digitale vaardigheden. Investeren in basisvaardigheden levert niet alleen de medewerker, maar ook het bedrijf veel op.
De verhalen van ervaringsdeskundigen van Stichting ABC laten zien hoe waardevol de ondersteuning van het Taalpunt is. Manon: “We horen vaak dat mensen de eerste stap moeilijk vinden, maar later zeggen: "Had ik dit maar eerder gedaan." Dit motiveert anderen om ook de stap te zetten. Vaak begint iemand met een specifiek doel, zoals beter leren schrijven voor werk, en ontdekt dan dat lezen en schrijven in het algemeen ook lastig is. Zo ontstaat er vaak toch een vervolgtraject.”
Meer dan alleen taal
Het Taalpunt is er niet alleen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Manon: “We bieden ook ondersteuning bij digitale vaardigheden. De bibliotheek helpt bij het gebruik van computers en internet. Daarnaast is er een taalklas in samenwerking met Landstede en een Taalcafé voor anderstaligen. Maar ook Nederlandse volwassenen die worstelen met basisvaardigheden zijn welkom. Helaas zien we dat veel mensen zich schamen als ze niet goed kunnen lezen of schrijven. En sommigen weten niet eens dat het Taalpunt bestaat. Dat willen we veranderen!”

Afb. Manon (rechts) met collega Rianne.
Zet die stap
De boodschap van Manon is simpel: “Schaam je niet. Veel mensen hebben moeite met basisvaardigheden en hulp vragen is een moedige stap die je leven makkelijker maakt. Je bent echt niet de enige. Neem die stap en ervaar zelf hoeveel eenvoudiger het leven wordt met een beetje hulp en ondersteuning.”
Waar kun je terecht voor hulp?
Mensen die hulp nodig hebben, kunnen terecht bij het Taalpunt in de bibliotheek in hun buurt. Ook op de website van Stichting Lezen en Schrijven, bij 'Ik wil leren', is informatie te vinden. Hier staan thema’s, voorbeelden en mogelijkheden voor ondersteuning. Daarnaast zijn vrijwilligers die taalcoach willen worden ook van harte welkom. In Ommen werken we met ongeveer twintig taalcoaches, maar extra hulp is altijd nodig.