Goed gevoed ouder worden

Bij het ouder worden zijn goede voeding en voldoende beweging erg belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Als we ouder worden, neemt de kans op ziekte en beperkingen toe.

Bij het ouder worden neemt de spiermassa en spierkracht langzaam af; dit hoort bij het verouderingsproces. Een (te) lage inname van eiwitten kan dit proces versnellen. Je kunt voldoende eiwitten binnenkrijgen door een volwaardig eetpatroon te gebruiken volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum

Wist je dat...

*Vegetarische vervangers zijn bijvoorbeeld:

Houd je gewicht in de gaten

Het is belangrijk om je gewicht in de gaten te houden. Als je onbedoeld gewicht verliest, neem dan contact op met de huisarts, diëtist of (praktijk)verpleegkundige. 

Test jezelf!

Vraag 1: Neem je 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes op een dag?
Vraag 2: Gebruik je 3 tot 4 porties zuivel op een dag (totaal 400-600 ml)?
Vraag 3: Zit de broekriem of horlogebandje nog op het zelfde gaatje als een half jaar geleden? En zit je ring nog even strak om je vinger?

Als je meer dan één keer Nee hebt geantwoord, dan is er een kans dat je te weinig eet, waardoor je spiermassa kan verliezen of een tekort kan krijgen aan belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam.

Recept: Wrap met avocadohummus

Wrap met avocadohummus is een heerlijke eiwitrijke lunch op een drukke dag! Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 avocado
  • 100 gram hummus
  • 150 gram gerookte kipfilet of een vegetarische vervanger zoals halloumi
  • 100 gram feta
  • 2 volkoren wraps

Zo maak je het klaar:
Schil eerst de avocado. Prak het vervolgens en meng het door de hummus heen. Snijd daarna de kipfilet of een vervanger in reepjes en verkruimel de feta. Als laatste smeer je de wraps in met de avocadohummus en beleg je ze met de kipfilet en de feta. Geniet ervan!

Bron: Diëtisten Groep NL