Vitaal Vechtdal

25 maart 2019 20:14

Eerste resultaten onderzoek IJslands preventiemodel in Dedemsvaart

In oktober vorig jaar is door de gemeente Hardenberg een eerste nulmeting gehouden volgens het IJslands preventiemodel onder 15 en 16-jarigen in Dedemsvaart. Hierbij zijn verschillende thema’s onderzocht. De resultaten uit de nulmeting worden gebruikt om een gezamenlijke aanpak in Dedemsvaart te ontwikkelen die het middelengebruik onder jongeren terugdringt.

IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa wat betreft drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van de Europese jongeren. Naast de goede resultaten bij het middelengebruik, bleken de jongeren meer te sporten en vrijwilligerswerk te doen en bleken ouders meer betrokken bij hun kind. De gemeente Hardenberg onderzoekt of het IJslands preventiemodel kan helpen om het middelengebruik onder jongeren nog verder terug te dringen. Hiervoor doet de gemeente mee aan een proef van drie jaar met vijf andere gemeenten onder leiding van het Trimbos instituut en het Nederlands Jeugdinstituut.

Zorgen voor een veilige omgeving

Uitgangspunt van het IJslands preventiemodel is zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving voor jongeren. “Uitkomsten zoals die uit de nulmeting blijven mij raken”, zegt wethouder gezondheid Alwin te Rietstap. “Maar we moeten ons richten op de omgeving, en niet tegen de jongeren zeggen wat wel en niet mag. Dat is duidelijk een andere aanpak vanuit het IJslands model. Daarnaast is het natuurlijk een traject van lange adem. Ik ben heel benieuwd wat we kunnen leren tijdens dit leerwerktraject. Zowel van de manier van onderzoek en monitoring, als het richten op de omgeving.”

Onderzoek in Dedemsvaart

In overleg met De Zeven Linden en het Vechtdal College Dedemsvaart is gekozen om te starten in Dedemsvaart. Dedemsvaart is compact en de leerlingen op de twee middelbare scholen komen grotendeels uit Dedemsvaart zelf. In oktober 2018 deden 170 leerlingen uit de gemeente mee aan het onderzoek. 15 en 16-jarigen vulden hiervoor een uitgebreide vragenlijst in. Thema’s in het onderzoek zijn; ouders en familie, vrije tijd, school, vriendengroep, middelengebruik en welzijn. De vragenlijsten zijn beoordeeld door de onderzoekers in IJsland en vormen de nulmeting voor de proef.

Bijzonderheden uit het onderzoek

Dat veel jongeren al op jonge leeftijd voor het eerst alcohol drinken en middelen gebruiken, is geen verrassing maar wel ongewenst. Dat een groot deel van de jongeren dit al voor hun 13e doet, is bijzondere informatie die uit het onderzoek naar voren komt. Ook is duidelijk dat zij vooral drinken bij anderen thuis en in uitgaansgelegenheden. Daarnaast valt op dat jongeren eigenlijk te weinig slaap krijgen. Verder blijkt, dat als ouders zeggen dat ze tegen roken zijn, deze jongeren veel minder middelen gebruiken.

Vervolgstappen

De uitkomsten van het onderzoek bespreekt de gemeente de komende periode met allerlei partijen in de omgeving van de jongeren. Zoals ouders, scholen, Tactus, politie, GGD, Samen Doen en jongerenwerk. Samen worden actiepunten gekozen om te werken aan de veilige en gezonde leefomgeving voor de jongeren. Het sterke van het model is dat dit initiatief en enthousiasme uit de omgeving van de jongeren zelf komt. In oktober 2020 volgt een tweede onderzoek. Als de resultaten positief zijn wordt de aanpak definitief.

Vragen of op de hoogte blijven?

Heb je vragen, wil je op de hoogte blijven, heb je ideeën of wil je meedenken? Mail dan naar ijsland@hardenberg.nl

Bron: Persbericht uitgegeven door de Gemeente Hardenberg, maart 2019.

Vitaal Vechtdal Update

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten van Vitaal Vechtdal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je je op elk moment weer makkelijk uitschrijven!