Vitaal Vechtdal

4 mei 2021 13:18

Vitaal Vechtdal Challenge helpt toewerken naar een gezonde leefstijl

DALFSEN - Dinsdag 11 mei start de Vitaal Vechtdal Challenge in Dalfsen. Een gratis wandelprogramma van 20 weken waarin aandacht wordt besteed aan een gezonde(re) leefstijl. Het programma is er voor iedereen met een chronische aandoening zoals diabetes, longaandoeningen of hart- en vaatziekten en ook voor ex-coronapatiënten of (ex-)kankerpatiënten.

Bron: De Dalfsermarskramer, 4 mei 2021

Wat is de Vitaal Vechtdal Challenge?

Onder begeleiding van een wandelcoach en een zorgprofessional gaat de groep in Dalfsen elke dinsdag om 19.00 uur van start. De Vitaal Vechtdal Challenge wordt ook in Ommen, Hardenberg en Avereest georganiseerd en in elke plaats is een lokale wandelcoach of looptrainer betrokken. Hij of zij kan na afloop van het traject zorgen voor een goede opvolging en de deelnemers betrokken houden bij een training of in contact brengen met andere activiteitenaanbieders.

“Het programma wordt in Ommen en Hardenberg al voor de derde keer aangeboden. We zijn blij nu ook in Avereest en Dalfsen te kunnen starten,” vertelt projectleider Ellen van der Vegte van Vitaal Vechtdal. In Avereerst zou eigenlijk vorig jaar al gestart worden, maar door de coronapandemie was de planning van de zorgprofessionals helaas niet rond te krijgen. Nu ligt dat anders. “Je merkt hoe enthousiast de zorgprofessionals ook over dit initiatief zijn, voor bijna elke training hebben we al iemand vastgelegd. Zo loopt er wekelijks een praktijkondersteuner, diëtist of andere professional mee.”

Ervaring van deelnemers

Deelnemers aan eerdere edities geven aan dat het vooral fijn is om samen met anderen op pad te gaan, de onderlinge band wordt erg gewaardeerd. En samen wandelen is net iets meer een stimulans dan wanneer je in je eentje op pad moet. Tijdens de wandelingen wordt ook aandacht besteed aan andere onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, zoals voeding en verzorging van je lichaam en spieren. “Elke week krijgt de groep een kaartje mee over een bepaald onderwerp. Zo krijg je veel praktische informatie, waar je thuis altijd nog even op terug kunt grijpen,” aldus Ellen.

Doordat het project niet enkele maar twintig weken loopt, maken deelnemers veel meer echt een verandering door naar een gezonder leven. “Ze ervaren hoe het is om lekkerder in je vel te zitten en je fysiek en mentaal fitter te voelen. De hoop is dan ook dat mensen het blijven volhouden en in beweging blijven, ook als de twintig weken voorbij zijn.”

Wandelcoach in Dalfsen

Corina Vrieling is de wandelcoach die de groep in Dalfsen wekelijks gaat begeleiden. "Ik voel me sterk verbonden tot de missie die Vitaal Vechtdal met deze Wandelchallenge heeft. Het is ook op mijn lijf geschreven. Iedereen laten bewegen en dit vooral op ieders eigen niveau en met als uitdaging om te kijken of er verbetering mogelijk is in je conditie en leefstijl. We gaan samen mooie wandelingen in Dalfsen maken. Ik heb er veel zin in. Doe je mee?”

Er is nog ruimte voor enkele deelnemers in het programma in Dalfsen. “Eigenlijk iedereen kan meedoen,” legt Ellen uit. “Of je nu diabetes hebt, een longaandoening, hart en vaatziekte of corona of kanker hebt (gehad), je bent van harte uitgenodigd. Wandelen kan iedereen; doe je schoenen aan en gaan!”

Meer informatie over het programma en aanmelden kan via de website: www.vitaalvechtdal.nl/challenge.