Vitaal Vechtdal Challenge

Vitaal Vechtdal

14 april 2022 10:50

Beweging in je leven zorgt voor vooruitgang

We zien deelnemers vooruitgang maken in bewegen en enthousiaster worden. De conditie verbetert, spieren worden sterker en mensen ervaren meer zelfstandigheid, meer veerkracht en meer plezier, zegt Ceciel Huuskes, praktijkondersteuner en begeleider bij de Vitaal Vechtdal Challenge.

Binnenkort start de Vitaal Vechtdal Challenge weer. Dit is een gratis wandelinitiatief van 20 weken speciaal voor mensen met een chronische aandoening. Aan dit initiatief zijn diverse zorgprofessionals verbonden, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten. Daarnaast is welzijn en thuiszorg aangesloten.  Twee zorgprofessionals vertellen waarom zij meedoen en de reden dat ze inwoners dit wandelinitiatief aanbevelen.

Vanuit Huisartsenpraktijk Het Zorgkwartier en Huisartsenpraktijk Carrousel, beide uit Ommen, wordt er vanaf het eerste uur meegewandeld met de challenge. Daarnaast wijzen zij inwoners actief op de challenge. “De Vitaal Vechtdal Challenge is een mooi regionaal aanbod. Het is laagdrempelig, er zijn geen kosten aan verbonden en het wordt breed gesteund door diverse zorgaanbieders”, zo geeft Ceciel Huuskes, praktijkondersteuner aan. “We zien dat mensen steeds vooruitgaan en enthousiaster worden. De conditie verbetert, spieren worden sterker en het vergroot het zelfbeeld van de mensen”. Collega Diana Martena, tevens praktijkondersteuner vult aan, ”Wandelen is voor bijna iedereen haalbaar op zijn of haar niveau. De begeleiding is goed en er hangt een positieve en ontspannen sfeer tijdens de wandelavonden. Door de wandelcoach wordt rekening gehouden met diverse niveaus, hierdoor kan ook echt bijna iedereen deelnemen. Ook mensen die al wandelen en op zoek zijn naar de gezelligheid van een groep”.

Ook vanuit diverse fysiotherapiepraktijken uit het Vechtdal worden inwoners gewezen op de challenge. “De ervaring uit voorgaande jaren heeft ons geleerd dat patiënten die mee hebben gelopen met de Challenge, een toegenomen vertrouwen ervaren in het lichaam. Deelnemers ervaren door deelname dat zij meer kunnen dan wat zij vooraf dachten te kunnen”, vertelt Andrea Veltink-Prenger, geriatrie fysiotherapeut bij MijnFysio. “Doordat er gedurende het programma sprake is van een geleidelijke opbouw, ervaren de wandelaars dat 3, 5 of zelfs 10 kilometer een realistisch vol te houden afstand kan zijn. Dat geeft een zeer positief gevoel over het eigen kunnen, waardoor de kans dat mensen het evenement volhouden en daarna ook zelf actief blijven wordt vergroot. Als geriatrie fysiotherapeut zie ik veel patiënten met chronische aandoeningen waaronder COPD, Diabetes, hart- en vaatziekten en klachten na COVID-19. Ik bemerk bij deze doelgroep dat zij het lastig vinden om te beginnen met bewegen. Dat komt vaak doordat zij niet weten wat zij aankunnen en hoe zij bewegen op een veilige wijze op kunnen bouwen. Door de toegankelijke en deskundige begeleiding gedurende het evenement leren zij gaandeweg de eigen fysieke mogelijkheden kennen en plezier te beleven aan bewegen. Ook lopen er zorgprofessionals mee, waardoor deelnemers de gelegenheid hebben om vragen te stellen over hun gezondheid”.

Aanmelden voor de Vitaal Vechtdal Challenge kan nog tot begin april via de website www.vitaalvechtdal.nl/challenge. Er wordt gewandeld in Avereest, Dalfsen, Hardenberg en Ommen.