Verslaving op de werkvloer
Alcohol en drugs op de werkvloer? Wat kun je doen?
Verslaving komt voor in alle lagen van de bevolking, op alle niveaus in organisaties. Van productievloer tot management, iedereen kan ermee te maken krijgen. Alcohol- of drugsgebruik heeft invloed op iemands functioneren en kan serieuze gevolgen hebben voor de veiligheid en samenwerking op de werkvloer.
Toch blijft het vaak een lastig onderwerp. “Werkgevers hoeven geen diagnose te stellen,” zegt Alex Govers, preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, “maar het is belangrijk dat ze signalen herkennen, het gesprek durven aan te gaan en weten waar ze terecht kunnen voor hulp.”
Afb. Alex Goovers, preventiewerker Tactus Verslavingszorg

Wat zie je op de werkvloer?
Verandert het gedrag van een medewerker? Is iemand vaak vermoeid of snel geïrriteerd? Komt iemand regelmatig te laat of lijkt het alsof diegene minder geconcentreerd is? Het zijn signalen die kunnen wijzen op onderliggend middelengebruik of op andere problemen. Spreek iemand aan op wat je concreet ziet, zonder te oordelen. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat je op maandagen moeilijk op gang komt. Wat is er aan de hand?” De sleutel ligt in contact maken, niet in corrigeren.
Van signaleren naar handelen
Een goede aanpak begint bij beleid. Wat staat er in je personeelshandboek over middelengebruik op de werkvloer? Wanneer grijp je in? En hoe zorg je dat gesprekken op een veilige, respectvolle manier gevoerd worden? Govers: “Werkgevers mogen kaders stellen, zeker als het gaat om veiligheid. Maar het is belangrijk om naast de werknemer te blijven staan, in plaats van tegenover.” Tactus biedt trainingen en advies aan werkgevers, juist om dit soort situaties goed aan te pakken. Niet door te vertellen wat je moet doen, maar door samen te kijken wat past bij jouw organisatie.
Het taboe doorbreken
Het helpt als middelengebruik bespreekbaar wordt gemaakt vóórdat er problemen ontstaan. Denk aan duidelijke afspraken over alcohol tijdens bedrijfsuitjes of lunchafspraken. En bied eens een 0.0-alternatief aan bij de vrijdagmiddagborrel. Dat lijkt misschien klein, maar het doorbreekt het idee dat alcohol erbij hoort.
Samenwerken aan herstel
In de praktijk lukt het veel mensen om zelf te stoppen of te minderen met middelengebruik. Maar soms lukt dat niet. Dan is professionele hulp nodig. Tactus helpt laagdrempelig en in een vroeg stadium. “We voeren geen zware gesprekken over ‘verslaving’,” zegt Govers. “We kijken gewoon samen: wat is er aan de hand, wat wil je veranderen en hoe kunnen we daarbij ondersteunen?”
Wat kun jij doen als werkgever?
- Zorg voor helder beleid over middelengebruik.
- Herken signalen en durf het gesprek aan te gaan.
- Benader medewerkers zonder oordeel.
- Maak gebruik van het aanbod van Tactus (trainingen, advies, ondersteuning).
- Maak middelengebruik bespreekbaar binnen je organisatie.
Meer weten?
Neem contact op met Tactus Verslavingszorg of met projectleider Ellen van der Vegte: e.vandervegte@vitaalvechtdal.nl.
En heb je een helpende hand nodig of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Of het nu om een verslaving gaat of iets anders. Op de pagina Help me op weg staat een overzicht van professionals in het Vechtdal die je verder kunnen helpen.