Bewegen is belangrijk

E van der Vegte

25 nov. 2024 19:10

Beweegtips van de fysiotherapeuten

Dat bewegen belangrijk is, dat weten we allemaal. De fysiotherapeuten van MijnFysio delen hieronder allerlei praktische tips voor verschillende doelgroepen, van jong tot oud. Heb je vragen of hulp nodig met bewegen? Neem dan contact op met een fysiotherapeut bij jou in de buurt!

Geriatrie Fysiotherapie: Krachttraining

Tip van Geriatrie (ouderen) Fysiotherapeut Andrea Velting-Prenger. Krachttraining op latere leeftijd remt het proces van spierkrachtverlies. Je bent nooit te oud om spierkracht op te bouwen.

Bekken Fysiotherapie: Buikademhaling

Tip van Bekken Fysiotherapeut Barbara Groot Karsijn, MSc.: De buikademhaling. Bij een gezonde levensstijl hoort naast voldoende bewegen, ook ontspannen en het lichaam rust gunnen om te herstellen van de gedane arbeid. Er wordt veel van het bekkenbodemgebied gevergd. Om hier bij stil te staan en dit gebied ook rust te gunnen kun je (dagelijks) een ademhalingsoefening doen welke voor vele doeleinden helpend is. Zo ontspant het lichaam, daalt de hartslag en de spierspanning van onder andere de buik en bekkenbodem, maar verminderd ook mentale stress. 

Instructies: 
Uitgangshouding: Ga liggen op de rug op de bank of op bed, met het hoofd op een kussen en de benen gebogen. Lukt dit niet? Ga dan op je zij liggen met de knieën opgetrokken.

Beweegtips van de fysiotherapeut
  • Maak strakke kleding open.
  • Leg de handen ontspannen op de buik rondom de navel.
  • Sluit eventueel de ogen voor een betere concentratie.
  • Adem rustig in door de neus, houd dit even vast en adem uit via de mond.

Lukt dit? Ga dan verder met het proberen te sturen van de ademhaling naar de buik (groene pijl).

Lukt dit ook? Ga dan verder met de volgende stap richting de bekkenbodem (blauwe pijl).

Kinderfysiotherapie: Kruipen

Tip van Kinderfysiotherapeut Mariël Hams: Kruipen. Een baby beweegt al in de buik bij moeder! Maar eenmaal geboren gaan ze alle spiertjes spelenderwijs trainen. Eén van de belangrijkste mijlpalen is kruipen: als een baby kruipt dan voert hij de kruisbeweging uit (linker arm – rechter been bewegen). Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van verbindingen tussen de rechter- en linkerhersenhelft. Daarnaast is kruipen ook belangrijk voor de ontwikkeling van de bewegingsvrijheid, oog-handcoördinatie, stevigere spiertonus, ruimteperceptie, evenwicht, vingervaardigheid, oogmotoriek, ontdekkingskansen, en onafhankelijkheid.

Beweegtip: Leg de baby op een iets ruwere ondergrond, zodat hij niet wegglijdt en zich kan afzetten en doe het kruipen voor, kindjes doen je graag na!

Fysiotherapie/Manuele therapie: Begin klein

Beweegtips van Fysiotherapeut en hardloopspecialist Johan Boom: Wil je starten met hardlopen? Begin dan eerst met wandelen en als je dat 1 uur kunt, ga dan het combineren met hardlopen. Begin met 1 minuut hardlopen en daarna 1 minuut wandelen en wissel dit af. Als inactieve mensen willen beginnen met meer bewegen, kunnen de volgende tips helpen om op een haalbare en plezierige manier actiever te worden:

  1. Begin Klein: Begin met korte, haalbare sessies van 5-10 minuten per dag. Dit kan wandelen, lichte stretching of eenvoudige oefeningen zijn.
  2. Kies activiteiten die je leuk vindt: Of het nu dansen, fietsen of tuinieren is, kies iets waar je plezier in hebt. Dit vergroot de kans dat je het volhoudt.
  3. Maak een routine: Probeer een vast tijdstip voor je activiteit in te plannen. Dit helpt om bewegen een gewoonte te maken.
  4. Stel realistische doelen: Begin met haalbare doelen, zoals drie keer per week 10 minuten wandelen, en bouw dit langzaam op.
  5. Zet muziek op: Muziek kan motiverend werken. Maak een playlist met je favoriete nummers en beweeg op de beat.
  6. Zoek een beweegmaatje: Samen bewegen maakt het vaak leuker en je houdt elkaar gemotiveerd.
  7. Gebruik technologie: Apps of stappentellers kunnen helpen om je voortgang bij te houden en je motiveren.
  8. Kies voor actieve alternatieven: Neem de trap in plaats van de lift, parkeer verder weg van de winkel of loop naar de plaats in pla
  9. Doe korte oefeningen tussendoor: Probeer tijdens tv-kijken of andere activiteiten korte oefeningen te doen, zoals rekken of knieheffen.
  10. Wees flexibel: Als je een keer niet kunt bewegen, wees dan niet te streng voor jezelf. Zoek naar mogelijkheden om het op een andere dag in te halen.
  11. Focus op de voordelen: Denk aan de voordelen van bewegen, zoals meer energie, betere gemoedstoestand en een gezonder lichaam.
  12. Verander je omgeving: Maak je omgeving uitnodigend voor beweging. Zoek naar parken of andere fijne plekken om te wandelen of sporten.

Bekken Fysiotherapie: Core stability

Tip van Bekken Fysiotherapeut; Natasja Zweers: Core stability betekent letterlijk rompstabiliteit. Met een goede core stability heb je stevige spieren in je romp, het middelste gedeelte van je lichaam. Dit zijn je rug-, buik-, bil- en heupspieren. Een sterke core is belangrijk voor verschillende redenen. Het voorkomen van blessures, het verbeteren van sportprestaties én een betere lichaamshouding; zowel staand als zittend.

Hieronder vind je goede oefeningen om je core stability te verbeteren. Probeer deze oefeningen minstens 3 keer per week uit te voeren. 

Beweegtips van de fysiotherapeut

Oefening 1: Superman

Begin de oefening op je handen en knieën met je handen recht onder je schouders en je knieën onder je heupen. Houd je rug recht en kijk naar de grond. Strek vervolgens je linkerbeen en rechterarm uit en andersom. Deze houding houd je 10 seconden vast. Herhaal dit 10 keer om en om.

Beweegtips van de fysiotherapeut

Oefening 2: Hip bridge

Ga op je rug op de grond/matje liggen, zet je voeten op heupbreedte op de grond neer met gebogen knieën. Leg je armen langs je neer of laat ze rusten op je heupen en til je lichaam op zodat het steunt op je schouders en voeten. Houd deze positie vast voor een aantal seconden en laat daarna rustig je lichaam zakken.  Probeer dit 3 keer 10 herhalingen te doen met tussendoor 20 seconden rust.

Beweegtips van de fysiotherapeut

Oefening 3: Planken

Begin liggend op je buik en plaats je ellebogen op de grond, recht onder je schouders. Laat daarbij de onderarmen op de grond steunen voor stabiliteit. Plaats nu je voeten zo dat je jezelf van de grond af tilt en steunt op je tenen en onderarmen en kantel je bekken naar voren. Je voelt het in je buik- en rugspieren. Begin met 3 setjes van 20 seconden. Dit kun je langzaam uitbouwen. Zorg ervoor dat je rug niet hol trekt.