Vitaal Vechtdal

13 april 2023 13:21

Sociaal aspect en bewegen belangrijk bij Vitaal Vechtdal

Vitaal Vechtdal Challenge weer begonnen met Clinics

Bron: Artikel De Stentor, 12 april 2023. Auteur en fotograaf Max de Krijger.

De Vitaal Vechtdal Challenge is ook dit jaar weer gestart in het Vechtdal. Op een gezellige manier worden wandelaars in de dop en lopers met meer ervaring wekelijks zonder kosten in beweging gezet. ,,Kijk wat je wel kan en meet je niet aan een ander”, is het advies van trainer Adri Deemter voordat wordt gestart.

Trainers Anita en Adri Deemter met de wandelgroep op sportpark De Boshoek in Hardenberg. © Max de Krijger

Het begint te schemeren wanneer de groepen in beweging komen bij De Boshoek in Hardenberg. Riet Eggengoor, Marga de Custer en Gabi Bos lopen ook mee, voor het eerst. Ze zijn zwemmaatjes. Bos loopt graag, maar liever niet alleen en dus is deze groep een uitkomst. De Custer is pas vanuit Amsterdam in Hardenberg komen wonen. ,,Ik doe vooral mee aan Vitaal Vechtdal om hier mensen te ontmoeten”, legt ze uit voordat ze aansluiten bij de getrainde groep.

Twintig weken lang

De groepen worden begeleid door ervaren trainers, zoals Anita en Adri Deemter. Twintig weken lang worden lopers aan de start verwacht. Er is een groep echte beginners, die bij wijze van spreken voor het eerst echt aan de wandel gaan. De meer ervaren groep gaat de komende maanden wekelijks zo’n vier kilometer trotseren.

De groep waar de drie vriendinnen in meelopen, leggen zo’n zes kilometer af met een hoger tempo. ,,En dan eind september zijn we allemaal een flink stuk vooruitgekomen en hebben we echt plezier in het wandelen gekregen”, weet Deemter te voorspellen. Het is dan ook niet de eerste keer dat dit wordt georganiseerd. Uit ervaring blijkt na vier jaar dat veel wandelaars in de dop door Vitaal Vechtdal actief zijn gebleven, ook na de wekelijkse opkomst.

Er spelen veel factoren, het is ook het sociaal aspect
Henk Bloten

Sociaal aspect
Ook in Ommen, Dalfsen en rondom Dedemsvaart zijn vorige week de wekelijkse wandelingen onder begeleiding gestart. Afvallen, een goede conditie opbouwen en wellicht gezondheidsproblemen beperken zijn de extra’s. Maar meelopen is meer, weet Henk Bloten die in de organisatie zit. ,,Er spelen veel factoren; het is ook het sociaal aspect. Men blijft vaak in een groep lopen”, weet hij en noemt het Integraal Zorgakkoord (IZA).
 
Deze heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Gemeenten in het Vechtdal, zorgverzekeraars en Saxenburg Medisch Centrum in Hardenberg betalen mee aan Vitaal Vechtdal. Want gezond leven drukt de zorgkosten. In totaal doen dit jaar 150 wandelaars mee en de organisatie is hier tevreden mee. Deemter geeft aan dat geïntereseerden zich nog steeds aan kunnen melden. Op www.vitaalvechtdal.nl/challenge zijn de startplaatsen en - tijden te vinden.
 

Trainen met een doel

Op meer plaatsen in het Vechtdal wordt onder begeleiding getraind met een doel. Bij atletiekvereniging ACO van Elderen in Ommen is eind maart een clinic begonnen. In totaal trainen 14 lopers voor de 16 kilometer lange Station tot Stationloop van Ommen naar Dalfsen. Deze vindt plaats op 31 mei.

Ultieme uitdaging

Atletiekvereniging Spurt’88 is inmiddels bezig met de Ultieme Uitdaging. In totaal zijn 53 onervaren hardlopers aan het trainen voor de vijf kilometer tijdens de Cityrun op 20 mei. Loopgroep Gramsbergen heeft ook een clinic: van nul naar vijf kilometer in tien weken. De start is op 25 april op de Combibaan in Gramsbergen. De afsluiter is tijdens de zomerborrel van de club.

Meer weten over de Vitaal Vechtdal Challenge? Bezoek onze webpagina.

OPROEP

We zoeken nog zorg- en welzijnsprofessionals die een keer (of vaker) willen meewandelen met een wandelgroep. Interesse? Mail info@vitaalvechtdal.nl

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen of wil je meer informatie over de  Vitaal Vechtdal Challenge? Stuur dan een mail met jouw naam en telefoonnummer naar info@vitaalvechtdal.nl. Wij nemen vervolgens contact met je op.

Je kunt ook zelf telefonisch contact met ons opnemen via 06 192 26 201 (bij geen gehoor kan de voicemail ingesproken worden).