Vitaal Vechtdal

5 oktober 2022 8:8

“Kom in beweging, juist op je werk!”

Milou Berends is arts in opleiding én marathonloopster. Haar grootste doel? De marathon lopen op de Olympische Spelen. Samen met Vitaal Vechtdal pleit ze voor meer beweging op de werkvloer. Bewegen is goed voor je, dat weet inmiddels iedereen. Want wie de hele dag zit heeft namelijk een verhoogde kans op suikerziekte (diabetes type 2) en overgewicht. Milou Berends: "Hoewel ik bewegen niet kan opleggen, kan ik mensen wel enthousiast maken. Kom in beweging, juist op het werk".

Het belang van bewegen op de werkvloer 

Wie de hele dag zit en maar weinig beweegt, maakt het moeilijk voor zijn of haar lijf. Het is niet goed voor je doorbloeding, je spieren worden stijf en daarnaast vergroot je de kans op diabetes type 2 én overgewicht. Wil je je lijf en geest wakker en gezond houden? Kom dan elk half uur even in beweging. Milou Berends, arts in opleiding en marathonloopster: “Bewegen op je werk geeft echt energie, je voelt je er fitter door.”

Milou ontdekte tijdens haar coschappen in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg dat artsen ook veel zitten tijdens hun werk. “Als ik spreekuur houd, zit ik veel in de spreekkamer op mijn stoel. We hoeven patiënten niet eens meer uit de wachtkamer te halen, want door een druk op de knop verschijnt hun nummer op het beeldscherm in de wachtkamer. De patiënt komt vervolgens naar ons toe.”

Sta-bureaus en minder koffiezetapparaten

Milou beweegt dankzij haar sportambities genoeg in haar vrije tijd, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ze heeft inspirerende ideeën over het creëren van meer beweging op de werkvloer. “Op de middelbare school heb ik voor mijn profielwerkstuk onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om schoenzolen te ontwikkelen die energie opwekken. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen telefoon opladen als je loopt! Dit idee helpt direct mee aan het verlagen van de energierekening”, lacht Milou.

Bovenstaande is natuurlijk niet zomaar even snel te realiseren. Milou heeft ook tips voor werkgevers en werknemers die makkelijker uit te voeren zijn. “Denk bijvoorbeeld aan sta-bureaus. Zodra mensen een stoel zien gaan ze zitten en als er geen stoelen zijn, moeten ze wel staan. Verder staan er ook vaak te veel koffiezetapparaten in een bedrijf. Haal de meeste koffiezetapparaten weg en houd er nog een klein aantal over. Mensen moeten verder lopen, zijn in beweging én kunnen direct even in contact komen met collega’s die ook op weg naar zijn naar het koffiezetapparaat. Ook makkelijk in te passen is een wandeling in je lunchpauze en pak wat vaker de trap in plaats van de lift.”

Voorkomen beter dan genezen

Werkgevers hebben veel baat bij werknemers die gezond zijn en lekker in hun vel zitten. Het loont om te investeren in beweegopties voor medewerkers. Denk aan een fietsplan of het geven van korting bij de sportschool. Dat vergt natuurlijk een investering, maar deze investeringen houden je medewerkers fit en zijn veel minder intens dan de kosten die een werkgever heeft aan medewerkers die ziek thuis zitten.

Investeren is niet altijd nodig. De Nationale Beweegminuut is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En zij maken het vrij duidelijk: wie op een werkdag elk half uur even beweegt, blijft langer gezond. Met een grappig filmpje word je aangespoord om uit je stoel te komen en even lekker te bewegen tijdens je werkdag. Als werkgever super gemakkelijk om onder de aandacht te brengen bij je medewerkers. Begin eens met één minuut bewegen en herhaal dat zo vaak mogelijk! Milou: “Je kunt via die website zelfs een appje sturen en dan krijg je simpele oefeningen toegestuurd.”

Milou en Vitaal Vechtdal

Milou is aan Vitaal Vechtdal verbonden omdat zij met haar sportieve doel een geweldig voorbeeld is. Vitaal Vechtdal wil haar graag steunen bij het bereiken van haar grootste droom: in 2028 meedoen aan de marathon op de Olympische Spelen. Naast haar werk en studie loopt ze minstens 100 kilometer per week hard en doet aan veel wedstrijden mee. Ook zoekt ze graag uitersten op, want deze zomer fietste ze terug naar huis vanaf haar vakantieadres in de Vogezen in Frankrijk: 750 kilometer in 4 dagen!

“Het past echt bij me om bewegen te promoten. Als arts merk ik ook dat het patiënten kan helpen als ik vertel dat ik zelf zo van sporten houd. Hoewel ik bewegen niet kan opleggen, kan ik mensen wel enthousiast maken. Dat is dan ook mijn advies, zoek een sport of een vorm van bewegen die je leuk vindt. Pas dan kun je sporten echt volhouden. Als je iets hebt gevonden dat je leuk vindt, ontdek je dat je door te bewegen en sporten je lekkerder gaat voelen!”

Over Vitaal Vechtdal

Samen met regionale organisaties en gemeenten stimuleert Vitaal Vechtdal inwoners in het Vechtdal om aandacht te besteden aan hun gezondheid. Een voorbeeld is hiervan is meer bewegen op je werk. Wil jij weten welke activiteiten we bij jou in de buurt organiseren? Kijk dan op onze webpagina voor meer informatie: www.vitaalvechtdal.nl