"Het is nooit te laat om te starten met wandelen"

Jan Dollen (75) wandelt mee met de Vitaal Vechtdal Challenge. Vorig jaar was hij ook van de partij. Het wandelen ging voorspoedig, leuke contacten. Na afloop van de wandelchallenge polste Jan bij de anderen of ze zin hadden om door te wandelen. Daar was zeker animo voor. Er werd een avond belegd met elkaar en zo ontstond een nieuwe wandelgroep.

Jan: “Elke week wordt er gewandeld. Met een app-groepje houden we contact. Het is niet helemaal vrijblijvend, de voorwaarde is dat je in principe elke week wandelt. In principe, want je kunt natuurlijk altijd een keer ziek zijn, een blessure hebben of iets bijzonders. Dan lukt het niet. Maar om samen te blijven wandelen, op hetzelfde niveau, is het belangrijk dat iedereen er zo veel mogelijk bij is.”

Tempo erin houden

“We starten op verschillende punten, soms bij iemand thuis soms bij bijvoorbeeld de Koppel. Dan wandelen we iets meer dan een uur, zo rond de 6 kilometer. En drinken we nog een kop koffie samen.  Het groepje bestaat nu uit 10 wandelaars, iets meer is wel mooi. Er valt altijd wel iemand uit. Maar het is een fijne groep. We bepalen zelf de route met elkaar en het tempo wisselt ook. Dat hangt ook af van de wandelaars die er zijn, de ene keer gaat het sneller dan de andere keer. Dat is prima. We hoeven geen records te halen, we willen gewoon een fijne wandeling met elkaar. Maar we houden het tempo er wel in, hoor!”

Jan wandelt al sinds jaar en dag. “Toen ik met pensioen ging, dacht ik. En nu? Niet alle sporten zijn even geschikt meer op mijn leeftijd. En wandelen vond ik altijd al geweldig. Niet alleen omdat het gezond is, maar ook om voor de sociale contacten. Toen hij in het Vechtdal kwam wonen, bleef hij wandelen.”

Doorwandelen

Jan vindt de Vitaal Vechtdal Challenge een mooi initiatief. “Zeker voor mensen die nog niet kunnen wandelen, maar dit wel graag willen. Ondertussen worden ook oefeningen gedaan, dat is ook wel prettig. En het mooie van wandelen is dat je ondertussen kunt kletsen. We hebben mooie gesprekken met elkaar, heel bijzonder. Het zou ook mooi zijn om na afloop nog even samen een kop koffie te drinken, voor wie wil natuurlijk. Dat is wel een fijne afsluiting van de wandeling.”

Na 20 weken stopt de wandelchallenge weer. “Dat is jammer”, geeft Jan aan. ”Het is juist mooi om dan met elkaar door te wandelen. Na 20 weken heb je wel een band met elkaar opgebouwd. Het lukt veel wandelaars niet om te blijven wandelen. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze geen wandelgroepje hebben of geen stok achter de deur. Je vervalt dan snel weer in het oude patroon. Iemand moet het initiatief nemen voor een wandelgroepje of de informatie delen over wandelgroepen in het Vechtdal. Daar zijn er veel van en kun je ook zo bij aanhaken.”

Sociale aspect

Jan startte zijn eerste wandelgroep in Zwolle en daarna in Wierden. “Ik ben wandelcoach geweest en heb heel wat gewandeld. Toen ik in Hardenberg kwam wonen kwam ik bij de Vitaal Vechtdal Challenge terecht en zo startte ook de volgende wandelgroep. Ik wandel niet alleen om dat het gezond is, maar ook voor de gezelligheid. Het sociale aspect is ook echt belangrijk. Je hebt altijd wel een klik met iemand in de groep. Wandelen is laagdrempelig en heel geschikt voor mensen van mijn leeftijd. De kans op een blessure is klein.”

Wandelen is hartstikke gezond

“Wandelen zou veel meer gepromoot moeten worden. Wandelen is hartstikke gezond. Niet alleen voor je lichaam, ook voor je brein. En het is ook fijn wandelen in het Vechtdal, de omgeving is prachtig hier! Je bent nooit te laat om te starten met wandelen. Sluit je aan bij een wandelgroepje in de buurt of als die er niet is, vraag een buurvrouw, vriend, familielid om samen te gaan wandelen. Het is niet leeftijdgebonden, het kost geen geld en je hebt er niet veel voor nodig. Je kunt het altijd proberen!”

Wandelgroep bij jou in de buurt
Wandelen kan altijd en overal!
Vitaal Vechtdal Challenge