Taal en Gezondheid
In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd, dat is 1 op de 6 mensen. Laaggeletterd betekent dat je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dan vind je bijvoorbeeld omgaan met een computer of een smartphone lastig.
Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.
Beperkte gezondheidsvaardigheden
1 op de 4 Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Ze maken meer gebruik van zorg en ervaren de kwaliteit van zorg die ze krijgen als minder goed. Een deel van deze groep is laaggeletterd. Voor hen is het extra moeilijk om informatie te zoeken op het internet en brieven en folders te begrijpen. Ook het voeren van gesprekken met zorgverleners en uitleg en adviezen begrijpen en in praktijk brengen is dan veel moeilijker.
De Bibliotheek helpt
Heb jij hulp nodig met lezen, schrijven, spreken, rekenen of internetten? De medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek helpen je graag. Zij organiseren workshops en cursussen om beter te leren lezen, schrijven, spreken of rekenen. Maar ook om te leren omgaan met de computer of om bijvoorbeeld een appje of een email te kunnen sturen. Er is altijd een bibliotheek bij jou in de buurt.
Informatie voor professionals
- Aanpak laaggeletterdheid voor organisaties: Wil je als organisatie aan de slag met de aanpak van laaggeletterdheid? Stichting Lezen en schrijven kan je hierin ondersteunen.
- Expertisepunt Basisvaardigheden: Het Expertisepunt Basisvaardigheden is er voor iedereen die laaggeletterden helpt bij het verbeteren van basisvaardigheden. Het is dé plek waar je kennis kunt vinden en delen. En waar je inspiratie en samenwerking vindt.
- Factsheet Gezondheid: Hier vind je een factsheet over de relatie gezondheid en laaggeletterdheid en de link naar de e-learning.
- Factsheet Armoede en schulden: Hier vind je factsheet over laaggeletterdheid en geld en de link naar de e-learning. Voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen, is een randvoorwaarde om een stabiele financiële situatie te krijgen en te houden.
- Factsheet digitale vaardigheden: Hier vind je een factsheet over digitale vaardigheden. Dat zijn vaardigheden die nodig zijn om te kunnen lezen, schrijven en rekenen op digitale apparaten. Zoals een computer, tablet of smartphone. Of het gebruik van een betaalautomaat of wasmachine.
- Geletterdheid in zicht: Inzicht in de cijfers per doelgroep per gemeente. Ook kun je de cijfers vergelijken met de landelijke cijfers.
- Stichting Lezen en Schrijven: Stichting Lezen en Schrijven is dé organisatie die ervoor zorgt dat iedereen in Nederland kan lezen en schrijven. Want onze samenleving is sterker als iedereen kan meedoen. De stichting kan gemeenten en organisaties helpen bij hun aanpak van laaggeletterdheid.