Vitaal Vechtdal

2 november 2022 9:17

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.

Negatieve spiraal

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

1 miljoen Nederlanders

Ruim 1 miljoen Nederlanders voelen zich zo eenzaam, dat zij er letterlijk ziek van worden. Oude én jonge mensen. Eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welbevinden en meedoen in de samenleving. Dat maakt eenzaamheid een urgent probleem. 

Eenzaamheid

Een klein gebaar kan het verschil maken

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met Samen tegen Eenzaamheid, Week van de Ontmoeting, roepen we iedereen op geen toeschouwer te zijn, maar eenzaamheid aan te pakken. Door 'Kom Erbij' te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen. Niet alleen tijdens de landelijke themaweek, in 2022 is de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 29 september t/m vrijdag 6 oktober, maar het gehele jaar door. Lees er meer over op: dit kan jij doen.

Activiteiten in het Vechtdal

Ommen

Kijk hier voor de gebakjesactie in Dalfsen/Ommen op 6 en 7 oktober. Voor meer activiteiten in de week van ontmoeting in Ommen, bekijk het overzicht hier >> www.vitaalommen.nl

WijZ werkt voor iedereen in de gemeente Ommen. Twee doelgroepen hebben onze speciale aandacht: jeugd en ouderen. Voor hen hebben we gevarieerde mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, gezond te bewegen, gezellige dingen te ondernemen, creativiteit te ontwikkelen en zelfredzaam te blijven.

Bibliotheken, buurtkamers, wijksteunpunten, kerken en vele (sport)verenigingen in het Vechtdal organiseren ook leuke activiteiten en ontmoetingen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Wijksteunpunt 't Vlierhuis, Ommen.

Meldpunt Eenzaamheid Ommen
Het meldpunt pakt eenzaamheid aan door mensen in de gemeente Ommen bij elkaar te brengen. Ook helpen we de juiste zorg en hulp te vinden, samen met degene die zich eenzaam voelt. Mensen kunnen zelf een melding doen maar als u merkt dat iemand in uw omgeving eenzaam is, kunt u dat ook aan ons doorgeven.

Hardenberg

Voor een overzicht van de activiteiten in de week van de ontmoeting, kijk hier voor meer informatie >> www.gewoonactief.nl

Wil je nieuwe mensen ontmoeten om samen leuke dingen mee te ondernemen? Nieuwe dingen ervaren en je grenzen verleggen, maar weet je niet zo goed hoe? Samen is leuker dan alleen. De Stuw gelooft in de kracht van mensen verbinden. Om je wereld te vergroten of om weer mee te doen.

De Stuw brengt inwoners van Hardenberg bij elkaar. We organiseren activiteiten waar je anderen kunt ontmoeten met dezelfde interesses of met wie je leuk kunt praten. Er is van alles mogelijk. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij InBeeld of in één van de Buurtkamers voor koffie of (creatieve) activiteiten. Houd je van sporten? Kijk dan eens naar STARS. Er is altijd een weg om andere mensen te ontmoeten.

Bekijk hier het overzicht van organisaties in de gemeente Hardenberg die eenzaamheid aanpakken en/of activiteiten organiseren voor ontmoetingen.

Dalfsen

Kijk hier voor de gebakjesactie in Dalfsen/Ommen op 6 en 7 oktober. Voor meer activiteiten in de week van ontmoeting in Dalfsen, bekijk het overzicht hier >> www.trefkoeleplus.nl

Het is belangrijk om je gevoelens van eenzaamheid bespreekbaar te maken. Praat erover met iemand die je vertrouwt, iemand waar je je veilig voelt. Soms kan het ook zijn dat juist bij iemand die je kent, of waar je face to face meet praat heel lastig zijn om je kwetsbaarheid te laten zien. Wil je graag( anoniem) met iemand praten dan kan dat met de landelijke luisterlijn.
Je kunt ook contact opnemen met een medewerker van Saam Welzijn (welzijnswerker, mantelzorgmakelaar, jongerenwerker) in Lemelerveld, Dalfsen, Nieuwleusen.

Neem eens een kijkje op: www.vrijwilligerspuntdalfsen.nl voor een leuke vacature als vrijwilliger. Op deze pagina van SaamWelzijn vind je een overzicht van activiteiten in de buurt.

Meer informatie

Meldpunt Eenzaamheid Ommen
Cijfers over eenzaamheid
Bekijk ook de signaleringskaart tegen Eenzaamheid (.pdf).
Week tegen Eenzaamheid Factsheet
Gesprekstips en leuke vraagjes om elkaar te leren kennen

Voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar is er een supportlijn voor als het even niet zo lekker gaat.
Het Meldpunt Eenzaamheid Ommen pakt eenzaamheid aan door mensen in de gemeente Ommen bij elkaar te brengen. Ook helpen we de juiste zorg en hulp te vinden, samen met degene die zich eenzaam voelt. Mensen kunnen zelf een melding doen maar als u merkt dat iemand in uw omgeving eenzaam is, kunt u dat ook aan ons doorgeven.
Dag en nacht een luisterend oor

Zet 'm op voor eenzame ouderen met de Goedgemutste Breicampagne

’t Vlierhuis in Ommen is een woonvoorziening met zorg voor ouderen met geheugenproblemen. ’t Vlierhuis heeft ook een wijksteunpunt. Elke woensdagochtend is daar een Breicafé voor bewoners en bezoekers. Coördinatrice Renate Brunsman stelde op een morgen voor om iets te doen met de Goedgemutste Breicampagne.

Deelnemers aan de Goedgemutste Breicampagne breien of haken kleine mutsjes, die passen op een smoothie of sapflesje van Innocent. Van elk verkocht flesje gaat 20 cent naar het Nationaal Ouderenfonds. Dit fonds organiseert activiteiten met als doel een eind te maken aan eenzaamheid onder ouderen. De Goedgemutste Breicampagne spreekt aan in Ommen.

Eenzaamheid

In 2019 zijn er maar liefst 7.676 mutsjes ingeleverd. In 2018 werd een record neergezet met ruim 9.300 mutsjes.Het is geweldig dat dit zo leeft, aldus Renate Brunsman. Het ontmoeten staat centraal. Maar iemand die thuis meedoet, heeft toch het positieve gevoel iets bij te dragen aan een goed doel. De enorme inzet van ’t Vlierhuis is niet onopgemerkt gebleven. Renate en vrijwilligster Tiny staan samen op posters van de landelijke breicampagne.

Bekijk hier de video die VechtdalLeeft maakte over de breicampagne