Eenzaamheid

Vitaal Vechtdal

16 oktober 2018 13:13

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.

Negatieve spiraal

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

1 miljoen Nederlanders

Ruim 1 miljoen Nederlanders voelen zich zo eenzaam, dat zij er letterlijk ziek van worden. Oude én jonge mensen. Eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welbevinden en meedoen in de samenleving. Dat maakt eenzaamheid een urgent probleem. 

Zet 'm op voor eenzame ouderen

’t Vlierhuis in Ommen is een woonvoorziening met zorg voor ouderen met geheugenproblemen. ’t Vlierhuis heeft ook een wijksteunpunt. Elke woensdagochtend is daar een Breicafé voor bewoners en bezoekers. Coördinatrice Renate Brunsman stelde op een morgen voor om iets te doen met de Goedgemutste Breicampagne.

Deelnemers aan de Goedgemutste Breicampagne breien of haken kleine mutsjes, die passen op een smoothie of sapflesje van Innocent. Van elk verkocht flesje gaat 20 cent naar het Nationaal Ouderenfonds. Dit fonds organiseert activiteiten met als doel een eind te maken aan eenzaamheid onder ouderen. De Goedgemutste Breicampagne spreekt aan in Ommen.

Eenzaamheid

Vorig jaar zijn er maar liefst 5.858 mutsjes ingeleverd. Inmiddels is bekend dat dit record dit jaar alweer wordt overtroffen met ruim 6.000 mutsjes. Het is geweldig dat dit zo leeft, aldus Renate Brunsman. Het ontmoeten staat centraal. Maar iemand die thuis meedoet, heeft toch het positieve gevoel iets bij te dragen aan een goed doel. De enorme inzet van ’t Vlierhuis is niet onopgemerkt gebleven. Renate en vrijwilligster Tiny staan samen op posters van de landelijke breicampagne.

Bekijk hier de video die VechtdalLeeft maakte over de breicampagne

Ik nodig je uit!

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met Samen tegen Eenzaamheid, Week van de Ontmoeting, roepen we iedereen op geen toeschouwer te zijn, maar eenzaamheid aan te pakken. Door 'Kom Erbij' te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen. Niet alleen tijdens de landelijke themaweek, van 27 september tot en met 6 oktober 2018, maar het gehele jaar door.

Andere mensen ontmoeten staat centraal. In de gemeente Ommen organiseert Wijz vele mooie activiteiten van Workshop ‘signalen van Eenzaamheid’ voor vrijwilligers, maatjes ontmoetingsavond Veur Mekaar tot gebakjesaktie. Bekijk het overzicht voor alle activiteiten in de Week van de Ontmoeting in Ommen

In de gemeente Hardenberg organiseert ondermeer De Stuw, Saxenburgh groep ouderenzorg en Alfa-college activiteiten zoals op een bijzondere manier invulling geven aan wensen van mensen op Nationale Ouderendag of ga naar een interessante voorleeslunch. Bekijk het overzicht voor alle activiteiten in de Week van de Ontmoeting in Hardenberg.

Kijk op de website van De stuw - sociaal werk, Wijz Ommen, buurtkamers, kerken of verenigingsleven voor leuke activiteiten bij jou in de buurt. 

Nationale ouderendag

In de Week van de Ontmoeting van 27 september - 6 oktober 2018 worden er veel sociale activiteiten georganiseerd in het Vechtdal. Een onderdeel is het vervullen van wensen van ouderen op 5 oktober, Nationale Ouderendag. MBO-studenten van de opleiding Verpleegkunde van het Alfa-college zijn bezig met de voorbereidingen om ook in de gemeente Hardenberg de Nationale Ouderendag tot een succes te maken. Zij proberen via zorginstellingen zoveel mogelijk wensen van ouderen te verzamelen en​ouderen blij maken met het vervullen van die wens. Doet u mee? Stuur een wens in of help als vrijwilliger of sponsor en vervul een wens. Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met: hardenberg-stad_ouderendag@ouderenfonds.nl

Eenzaamheid

In Samen Online, een project van welzijnsorganisatie De Stuw en Alfa College werken jongeren en ouderen samen. De leerlingen van het Alfa College maken de computer klaar voor een tweede leven. Actieve senioren van Seniorweb geven computerles aan mensen met een kleine beurs of mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt die hun computervaardigheden willen verbeteren.

Samen Vitaal

In Samen Vitaal, een project van De Stuw en Alfa College geven jongeren computerles aan ouderen in het Vechtdal. Hoewel het leren omgaan met de computer centraal staat, gaat het vooral om het contact en om de onderlinge beeldvorming. De generaties leren elkaar gedurende de cursus kennen, leerlingen brengen hun kennis in praktijk en ouderen leren meer over computers. Meer informatie over dit project? Ga naar de site van De Stuw

Computerworkshop 

Er wordt ook computerles voor en door 50plussers gegevens in de bibliohteek van o.a. Balkbrug. Dit is mogelijk op dinsdagmiddag. Maximaal 5 personen in een groep. Ontdek de mogelijkheden van uw computer, laptop, tablet of telefoon. Bent u digitaal fit, dan gaat er een wereld voor u open! Lees verder