Vitaal Vechtdal

24 september 2019 16:29

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.

Negatieve spiraal

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

1 miljoen Nederlanders

Ruim 1 miljoen Nederlanders voelen zich zo eenzaam, dat zij er letterlijk ziek van worden. Oude én jonge mensen. Eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welbevinden en meedoen in de samenleving. Dat maakt eenzaamheid een urgent probleem. 

Ik nodig je uit!

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met Samen tegen Eenzaamheid, Week van de Ontmoeting, roepen we iedereen op geen toeschouwer te zijn, maar eenzaamheid aan te pakken. Door 'Kom Erbij' te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen. Niet alleen tijdens de landelijke themaweek, van 1 tot en met 8 oktober 2019, maar het gehele jaar door. Andere mensen ontmoeten staat centraal. 

In de gemeente Ommen organiseert Wijz vele mooie activiteiten (zie Facebook-pagina)

Spelletjesavond 

Vanaf dinsdagavond 1 oktober start er een spellenavond in JC Punt in Ommen. Iedereen van 21 jaar en ouder is welkom om gezelschapsspellen te komen spelen. Tijdens de avond zijn er verschillende spellen aanwezig, maar mocht je een leuk spel hebben die wij niet in het jongerencentrum aanwezig is dan mag je die uiteraard meenemen. Er is koffie en thee aanwezig en deelname is gratis. De avond is van 19:00 tot 21:30 uur. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dennis Kwakkel via mail: d.kwakkel@wijz.nu of telefonisch: 06-10495997. Opgeven is niet nodig.

In de gemeente Hardenberg organiseert ondermeer De Stuw allerlei activiteiten (zie bijgaand overzicht)

Nationale voorleeslunch

Op vrijdag 4 oktober, Nationale Ouderendag, wordt er in heel Nederland voorgelezen aan ouderen tijdens de Nationale Voorleeslunch. Bibliotheken in de gemeente Hardenberg en Stichting De Stuw organiseren gezamenlijk op 10 locaties in de gemeente een Nationale Voorleeslunch in de regio Vechtdal. Ouderen kunnen zich kosteloos aanmelden voor één van de lunches.

Kijk op de website van De stuw - sociaal werk, Wijz Ommen, buurtkamers, kerken of verenigingsleven voor leuke activiteiten bij jou in de buurt. Burendag, bij mij in de buurt (28 september).

Meer informatie

Bekijk ook de signaleringskaart tegen Eenzaamheid (.pdf).
Meer over Week tegen Eenzaamheid
Ook strijden tegen eenzaamheid? Bekijk wat jij kunt doen
Week tegen Eenzaamheid Factsheet
Meldpunt Eenzaamheid Ommen
Gesprekstips en leuke vraagjes om elkaar te leren kennen

Zet 'm op voor eenzame ouderen met de Goedgemutste Breicampagne

’t Vlierhuis in Ommen is een woonvoorziening met zorg voor ouderen met geheugenproblemen. ’t Vlierhuis heeft ook een wijksteunpunt. Elke woensdagochtend is daar een Breicafé voor bewoners en bezoekers. Coördinatrice Renate Brunsman stelde op een morgen voor om iets te doen met de Goedgemutste Breicampagne.

Deelnemers aan de Goedgemutste Breicampagne breien of haken kleine mutsjes, die passen op een smoothie of sapflesje van Innocent. Van elk verkocht flesje gaat 20 cent naar het Nationaal Ouderenfonds. Dit fonds organiseert activiteiten met als doel een eind te maken aan eenzaamheid onder ouderen. De Goedgemutste Breicampagne spreekt aan in Ommen.

Eenzaamheid

In 2017 zijn er maar liefst 5.858 mutsjes ingeleverd. Inmiddels is bekend dat dit record in 2018 alweer is overtroffen met ruim 6.000 mutsjes. Het is geweldig dat dit zo leeft, aldus Renate Brunsman. Het ontmoeten staat centraal. Maar iemand die thuis meedoet, heeft toch het positieve gevoel iets bij te dragen aan een goed doel. De enorme inzet van ’t Vlierhuis is niet onopgemerkt gebleven. Renate en vrijwilligster Tiny staan samen op posters van de landelijke breicampagne.

Bekijk hier de video die VechtdalLeeft maakte over de breicampagne

Oproep Goedgemutste Breicampagne 2019

Het wijksteunpunt van 't Vlierhuis (Saxenburgh) en het Rode Kruis Ommen breien weer mee aan de 'Goedgemutste Breicampagne'. Draagt u eenzame ouderen ook een warm hart toe, brei dan ook een mutsje mee voor het Nationaal Ouderenfonds! Meedoen is best eenvoudig. Je hoeft alleen maar een mutsje te maken. Als dat gelukt is, maak je er nog eentje. Of tien. De mutsjes hoeven niet perfect te zijn. Als u er uw best op hebt gedaan, dan zijn wij er blij mee!

Bijzondere patroontjes zijn te vinden op de site: www.degoedgemutstebreicampagne.nl of te verkrijgen in ’t Vlierhuis, ook kunt u daar vanaf september eventueel bolletjes wol vandaan halen om mee te breien.

Woensdag 23 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur hebben wij een mutsjes inzameldag en tevens gezellige breidag die geheel in het teken staat van de mutsjes.
Bent u van plan de hele dag te komen breien, laat het dan even aan ons weten, dan verzorgen wij tussen de middag een eenvoudige lunch voor u! Deze wordt beschikbaar gesteld door het Rode Kruis afdeling Ommen. We hopen u te mogen begroeten in ’t Vlierhuis! 

Eenzaamheid

In Samen Online, een project van welzijnsorganisatie De Stuw en Alfa College werken jongeren en ouderen samen. De leerlingen van het Alfa College maken de computer klaar voor een tweede leven. Actieve senioren van Seniorweb geven computerles aan mensen met een kleine beurs of mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt die hun computervaardigheden willen verbeteren.

Samen Vitaal

In Samen Vitaal, een project van De Stuw en Alfa College geven jongeren computerles aan ouderen in het Vechtdal. Hoewel het leren omgaan met de computer centraal staat, gaat het vooral om het contact en om de onderlinge beeldvorming. De generaties leren elkaar gedurende de cursus kennen, leerlingen brengen hun kennis in praktijk en ouderen leren meer over computers. Meer informatie over dit project? Ga naar de site van De Stuw

Computerworkshop 

Er wordt ook computerles voor en door 50plussers gegevens in de bibliohteek van o.a. Balkbrug. Dit is mogelijk op dinsdagmiddag. Maximaal 5 personen in een groep. Ontdek de mogelijkheden van uw computer, laptop, tablet of telefoon. Bent u digitaal fit, dan gaat er een wereld voor u open! Lees verder

Carinova doet mee aan proef: onderzoek naar efficiëntere manier van zorg aan huis

Het doel is om eenzaamheid tegen te gaan door het leveren van zorggoederen te combineren met bezoek aan huis. Lees meer over dit project in de publicaties:

Deventer is wetenschappelijk proefkonijn: hoe organiseer je het best zorg aan huis? (De Stentor, Bas Klaassen)